Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 kwietnia 2014

Placki z dyni

Składniki: Trudno określić dokładnie proporcje, ważne by konsystencja ciasta była kleista i ciężka:) ok. pół szklanki ugotowanej na papkę dyniszczypta cynamony2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżka mąki  żytniej  Ja użyłam mrożonej dyni- na patelni z kroplą oliwy z oliwek rozmroziłam dynię, podlałam wodą, dusiłam ok. 15min do miękkości. Podusiłam widelcem na papkę.Mąki zmieszałam, przesiałam przez...

Składniki:

Trudno określić dokładnie proporcje, ważne by konsystencja ciasta była kleista i ciężka:)

ok. pół szklanki ugotowanej na papkę dyni
szczypta cynamony
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka mąki  żytniej

 Ja użyłam mrożonej dyni- na patelni z kroplą oliwy z oliwek rozmroziłam dynię, podlałam wodą, dusiłam ok. 15min do miękkości. Podusiłam widelcem na papkę.
Mąki zmieszałam, przesiałam przez sito, dodałam cynamon i zmieszałam z dynią.
Rozgrzałam suchą patelnię i nakładałam łyżką ciasto. Obsmażyłam z dwóch stron i gotowe. Placki można podawać na ciepło, lub na zimno np. jako alternatywa dla chleba.Ala zjadła wszystkie!

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (17)

Anonymous

Dodano opinię: 16.11.2014

Dziewczyny dzięki za przepisy! Z kilku już skorzystałam i bardzo się cieszę, że zrobiłyście tego bloga. Mam sporo pieczonej dyni, więc szukam dyniowych przepisów. W większości z nich u was jest dynia gotowana. Mogę zamiast niej użyć właśnie pieczonej? Przepraszam za poziom pytania ale w kuchni dopiero raczkuję… 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2014

Jasne, możesz też dodać rozbełtane jajko i więcej mąki, żeby placki nie rozpadały się:)

Anonymous

Dodano opinię: 12.12.2014

a gdzie można kupić ten fartuszek Ali? mojej już kilka razy przymierzałam różne i żadnego nie chcę założyć ( są za wąskie rękawy)..

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.12.2014

To najbardziej standardowy i popularny wśród mam BLW fartuszek z IKEA:)
http://polki.pl/we-dwoje/wesoly;fartuszek;ochraniajacy;dla;dzieci;ikea;-;nowosc,6,foto,97444.html

Magdalena Kucharzewska

Dodano opinię: 12.12.2014

może moje pytanie będzie śmieszne ale rozpoczynam gotowanie i boję się żeby surowego placuszka nie podać mojej małej a wyszły mi dość mieciutkie w srodku, ile tak mniej wiecej obsmażać na kazdej ze stron trzeba?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.12.2014

U nas nie ma ani głupich ani śmiesznych pytań, więc pytaj o wszystko:)
Jeśli masz wątpliwość to zawsze najpierw spróbuj i oceń czy jest okej. Tu akurat dynia jest mokra, papkowata więc możesz mieć takie odczycie, ale spokojnie dla pewności możesz najpierw porządnie na dużym ogniu podsmażyć placki, a potem jeszcze ze 2-4 min, na małym ogniu je potrzymać żeby w „środku doszły”:)

gosia

Dodano opinię: 09.08.2015

czy mogę zamiast mąki zytniej dodać kukurydzianą (synek ma 11miesiięcy), ew dodać dla wzbogacenia jakieś platki? chciałabym podac dzisiaj na kolację więc im więcej tam przemycę tym lepiej:)…w tych tempearaturach jedynie posiłek wieczorny wchodzi ze smakiem:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

Jasne, możesz dodać po prostu 3 łyżki wybrane mąki, ważne by konsystencja była gęsta:)

gosia

Dodano opinię: 09.08.2015

moge wykorzystac dynie mrozona z hortexu czy lepiej surową np hokaido wykorzystac?

gosia

Dodano opinię: 09.08.2015

przepraszam, doczytałam że dynia u Pań też była mrożona więc sprawa się wyjaśniła. W związku z tym że wykorzystam tylko część dyni czy mogę obione takie zrpurre ponownie zamrozić?do kolejnych placków:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

Tak:)

gosia

Dodano opinię: 10.08.2015

dziękuję za informcje!

MamaMarty

Dodano opinię: 29.09.2015

Czy jest to danie odpowiednie dla 8 i pół m-cy dziecka? 

 

Marta

Dodano opinię: 29.10.2017

Dziewczyny, zrobiłam dzisiaj moim dzieciom placki z dyni. 2 razy sprawdzałam przepis, bo wydawało mi się, że z samej dyni i mąki, bez jajka, tłuszczu czy jakiegoś płynu, placki mogą być surowe. Po spróbowaniu gotowych też miałam takie wrażenie, tzn. że są mączaste w smaku. Dzieci jednak zjadły, nie narzekały. Czy te placki z takim składem i smażone na suchej patelni mają rzeczywiście szansę dobrze się zrobić?…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

Hmm wiesz co to jeden z pierwszych przepisów, dawno temu szczerze już nie pamiętam;/

Daria

Dodano opinię: 18.11.2017

Też mi kiepskie wyszły, kleiły się, w środku papka.

AsiA

Dodano opinię: 14.09.2019

Placki wyszły średnie, kleiste i mdłe. Moja córka zjadła tylko trochę. Za to zupa z dyni, batatu i marchwi wymiata. ?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek