Ryba jest tak ważnym elementem diety dziecka, że należy robić wszystko, by ją polubiło. Nie, by jadło, ale by chciało jeść:) Dlatego od lat prześcigamy się w pomysłach na smaczne przepisy na rybę. Ten jest absolutnie pycha…

Składniki:

  • około 400 g filetu z dorsza (lub innej ryby)
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 5 gałązek szczypiorku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mąki orkiszowej/pszennej
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie- dla dorosłych i starszaków szczypta soli
  • opcjonalnie 2 łyżki tartej mozzarelli

Wykonanie:

Rybę sprawdź pod kątem ości i pokrój w niedużą kostkę, przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Cebulę, natkę pietruszki i szczypior posiekaj drobno. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ryby. Wbij jajko, dodaj jogurt, musztardę, mąkę i przyprawy. Zamieszaj całość dokładnie, by powstała masa. Będzie dość gęsta. 

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i nakładaj po łyżce masy, formując płaskie(płaski łatwo się usmażą) placki. Smaż do zrumienienia z obu stron na niewielkim ogniu, by ryba się dobrze usmażyła. Nie obawiaj się, ryba potrzebuje niewiele czasu, by się usmażyć – około 3-4 minut na jedną stronę. Istotne jest, by smażyły się na średni ogniu, nie na małym i nie na wielkim. Dzięki temu nie przypalą się, a w środku będą usmażone. 

Podawaj z sosem jogurtowym: szklanka jogurtu greckiego+szczypta pieprzu+szczypta soli+posiekany drobno koperek lub czosnek.

WAŻNE. 

Jeśli wiesz, że Twoje dziecko nie lubi zieleniny w daniach, nie dodawaj jej do placków i do sosu. Możesz podać posiekane zioła na talerzyku obok i jak dziecko zechce, to samo sobie posypie danie. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep