
Ryba jest tak ważnym elementem diety dziecka, że należy robić wszystko, by ją polubiło. Nie, by jadło, ale by chciało jeść:) Dlatego od lat prześcigamy się w pomysłach na smaczne przepisy na rybę. Ten jest absolutnie pycha…
Składniki:
- około 400 g filetu z dorsza (lub innej ryby)
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 5 gałązek szczypiorku
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1/4 papryki czerwonej
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki mąki orkiszowej/pszennej
- sok z 1/2 małej cytryny
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie- dla dorosłych i starszaków szczypta soli
- opcjonalnie 2 łyżki tartej mozzarelli
Wykonanie:
Rybę sprawdź pod kątem ości i pokrój w niedużą kostkę, przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Cebulę, natkę pietruszki i szczypior posiekaj drobno. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ryby. Wbij jajko, dodaj jogurt, musztardę, mąkę i przyprawy. Zamieszaj całość dokładnie, by powstała masa. Będzie dość gęsta.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i nakładaj po łyżce masy, formując płaskie(płaski łatwo się usmażą) placki. Smaż do zrumienienia z obu stron na niewielkim ogniu, by ryba się dobrze usmażyła. Nie obawiaj się, ryba potrzebuje niewiele czasu, by się usmażyć – około 3-4 minut na jedną stronę. Istotne jest, by smażyły się na średni ogniu, nie na małym i nie na wielkim. Dzięki temu nie przypalą się, a w środku będą usmażone.
Podawaj z sosem jogurtowym: szklanka jogurtu greckiego+szczypta pieprzu+szczypta soli+posiekany drobno koperek lub czosnek.
WAŻNE.
Jeśli wiesz, że Twoje dziecko nie lubi zieleniny w daniach, nie dodawaj jej do placków i do sosu. Możesz podać posiekane zioła na talerzyku obok i jak dziecko zechce, to samo sobie posypie danie.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
A niemowlę 10 msc może jeść musztardę? Tą co ja mam ma cukier i sól w składzie. Chyba, że macie jakąś bez tych dodatków do polecenia? ?
To minimalne ilości 🙂
Świetny przepis. Mam jednak pytanie co do smażenia. Czy 11 msc maluch może takie już jeść?
Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Możesz też upiec w piekarniku
Musztarda poniżej 12 MSC będzie ok? Moja ma w składzie sól i cukier. Mogę ją dodać do jedzenia do 10,5 msc niemowlaka? Czy macie ewentualnie jakąś do polecenia bez soli i cukru? ?
to tylko odrobina, także możesz spokojnie użyć.
Czy placki nadają się do mrożenia?
Teoretycznie można, ale nie lubimy konsystencji placków po rozmrożeniu.
Pyszne placuszki! Jednak bardzo delikatne-niektóre się rozpadały(może to kwestia ryby?? u mnie wjechał mintaj)
A tak poza tym to świetna robota dziewczyny. Korzystam z przepisów-pycha❤️
W życiu nie przypuszczałam, że rybne placki mogą być takie dobre! Wszystkie zniknęły od razu. Następnym razem chyba robię z dwóch porcji 😀 .
Cieszymy się
Przepis całkiem spoko, choć dzieci (8msc. i 4 lata) pogardziły… Za to rybkę przygotowaną na parze zjadły już chętnie.
Szkoda tylko, że smażone…następnym razem sprobuje może upiec,żeby było zdrowiej
Mistrzostwo swiata. Pychota wlasnie zrobilam.dzieci zajadaly sie.starzy tez? Rewelacja!!!!
Przepyszne placuszki, podałam z sosem czosnkowym. Mam wstręt do ryby odkąd byłam w ciąży, ale te placuszki zjadłam ze smakiem, w ogóle nie czuć, że jest w nich ryba. Na pewno często będą gościć na naszym stole.
Próbowałyście robić bez jajka? Wyjdzie? Przepis wygląda super, ale mamy alergię na jajka.
Pozdrawiam!
spróbuj z kisielem z siemienia lnianego
Czy mozna pominac lub zastapic czyms jogurt dodawany do plackow?
pomiń, jeśli będzie się słąbo lepić, dodaj jeszcze jajka
Czy gotowe można mrozić?
tak, ale nie gwarantujemy konsystencji po rozmrożeniu