Młodej cukini nie trzeba obierać ze skórki. Jest pyszna zarówno w daniach smażonych, pieczonych jak i w zupie. Dziś przepis na delikatne i smaczne placki:
Składniki:
- 1/2 małej cukinii;
- 1 jajko;
- 2 łyżki twarożku naturalnego;
- 2 kopiaste łyżki mąki (pszennej lub kukurydzianej);
- 1 cebula;
- pieprz czarny;
- olej rzepakowy.
Cukinię myjemy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce. Łączymy z cukinią. Pozostawiamy na chwilę, by warzywa puściły sok, a następnie odsączamy. Dodajemy jajko i twarożek, mieszamy. Dodajemy mąkę i szczyptę pieprzu do smaku. Część ciasta dla dorosłych można również doprawić solą.
Smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni do zrumienienia.
UWAGA! Cukinia w daleszym ciągu będzie puszczac sok, dlatego jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki.
Placuszki sa idealne na szybką przekąskę na plaży:) oraz jako uzupełnienie obiadu. Smacznego!
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
super pomysł! nigdy bym nie wpadła na połączenie cukinii i seru w …plackach 🙂
A ja wpadłam przypadkiem – został mi kawałek serka w lodówce, szkoda było go wyrzucać:)
na czym smażyć te placki?
Ja smażę na telfonowej patelni natłuszczonej olejem rzepakowym.
Jupiiii! Pierwsze cukiniowe placki na całym świecie, które mi wyszły! Smakują obłędnie!:D
hahaha, świetnie!:)
Placki przepyszne! Ja dodałam trochę kurkumy i smażyłam na oleju kokosowym. Z początku trochę zaczęły się przyklejać do patelni, ale dodałam trochę mąki i było już ok;-) Na gotowe placki dałam twarożek 😉 Moja córcia zjadła ze smakiem i poprosiła jeszcze o dokładkę;-)
o świetny pomysł:)
proszę o informację ten twarożek to taki w wersji serka homogenizowanego czy typowy serek biały półtłusty?ile placuszków wychodzi z takiej porcji składników?
Twarożek czyli domowy np ser taróg zmieszany z odrobina jogurtu by nie był suchy, ale spokojnie mozna dodać twaróg. Ok 10 sztuk wychodzi.
A ja mam pytanie- jaki twarożek naturalny? Może być almette, czy chodzi o twaróg?
Chodzi o twaróg.
Zrobilam. Były super! Dla całej rodzinki :))
Wita. Szukam inspiracji na obiadek dla mojej 8,5 msc Majki. Czy mogę zrobić takie placuszki i czy mam kupić normalny twaróg? Np taki ze strzałkowa, czy może dodać Bielucha? Czy coś jeszcze jako dodatek powinnam przygotować? Będę wdzięczna za poradę, ponieważ ostatnio byłyśmy chore i mój brzdać nie chciał nic jeść. Dzisiaj dopiero "zaskoczyła" i zjadła placuszki z ricotty, aż się jej uszy trzęsły 😉 Pozdrawiam!
Tak może to bys zwykły twaróg taki jak są w kostce, ale możesz równie dobrze dac bielucha ale twarożek lub twaróg jeśli mają z tej firmy.
Zgłaszamy pełne powodzenie przepisu 🙂 Placuszki były z kozim twarogiem i mąką ryżową smażone na oleju kokosowym. Palce lizać! 🙂
Właśnie zrobiłam, są wspaniałe! Dodałam twaróg bielucha, mąka była kukurydziana bo tylko taka była dziś pod ręką zamiast pieprzu świeży koperek i są OBŁĘDNE. A Franek się zajada 🙂
Mam pytanie- czy przy Waszych przepisach jest gdzieś podane od jakiego wieku są poszczególne dania? Pozdrawiam
Jasne:) Każdy nasz przepis jest na dole otagowany między innymi wiekiem, w którym my podawałyśmy daną potrawę naszym dzieciom. W zakładce „przepisy”jest również zakładka „wg wieku Ali i Antka”
Witam czy moge te placuszki upiec w piekarniku zamiast na patelni?
Tak.
U mnie konsystencja super ale w smaku bardzo gorzkie i rpzez to niesmaczne- myślę, że za sprawą cebuli. Ale spróbuję jeszcze raz bez cebuli z odrobiną czosnku.
czy zamiast twarogu można dodac serek bieluch?
Ma rzadszą konstyntencję. Może to zmienić całą konsystencję placków. Ponadto… Bieluch jest lekko przereklamowany
O bieluchu pierwszy raz dowiedziałam sie u Was z bloga. Nie wiedziałam, że coś sie zmienilo w tej kwestii. Czemu przereklamowany?
W sensie, że Bieluch to nie jedyny serek który ma dobry skład, więc jesli nie ma go na półce w sklepie to można wziąć inny:)
Czym mogę zastąpić twarożek?
Pomiń i ewentualnie dodaj łyżkę mąki więcej, jeśli będzie za rzadkie.
czy mozna je upiec w piekarniku tak samo jak placuszki cukiniowo – koperkowe?
Próbuj:)
upiekłam ale coś chyba poszło nie tak, bo tak się nabulwiły i wyschła ta skórka, a w środku ciapowate…
Mi niestety nie wyszły. Podczas smażenia przyklejały się do patelni, przewracając na drugą stronę robiła się "paćka". Żeby się mocnej przymażyły i odkleiły od patelni musiałam długo smażyć ale wtedy bardzo nasiąkły tłuszczem. Nie wiem co zrobiłam nie tak. Konsystencja ciasta była wg mnie dobra.
Skoro piszesz, że przyklejały się do patelni to może jej wina. Ja smażę na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. A Ty na jakiej?
zobiłam. Wyszły pycha. Dodałam do środka jeszcze szczypiorek i dałam mąkę ryżową- ogólnie więcej mąki dałam niż w przepisie bo pierwsza partia się rozpadła na patelni a potem były już ok. Dziękuje i pozdrawiam!!
A co moge tu dac i ile zamiast bialka jaja, bo tego nie mozemy..??
Siemię lniane zmielone.
Czy takie placki mogę podać 9,5 miesiecznemu dziecku? Padło już podobne pytanie ale nie wyświetla mi odpowiedzi i wielu rzeczy na stronie dlatego pytam jeszcze raz. Czy dziecku w takim wieku mogę już podawać smażone rzec?
Od czasu do czasu smażone tak, ale nie polecamy tych placków w tym wieku ze względu na smażony ser.
to ja sie pogubilam, poniewaz przepis jest 9m + ? 🙂
Faktycznie pomyłka w komenatrzu nie otagowaniu. Można można dać w 9m. Gdyby był to ser żółty to nie polecałybyśmy tak wcześnie.
czy zamiast twarogu może być żolty ser?
Tak.
Próbowałyście może przyżądzać te placuszki bez tłuszczu? Konsystencja przypomina tą wersje szpinakowo-cukiniową, którą zgodnie z Waszymi wskazówkami robiłam bez tłuszczu. Tak się zastanawiam czy to przez ten ser, czy z innego powodu nie wyjdą bez oleju?
Pewnie wyjdą:)
Po czym poznać że nie są surowe? W środku wyszły bardzo mięciutkie i wilgotne. Są bardzo dobre tylko czy na pewno dobrze wysmażone?
Pozdrawiam
Cukinia tak już ma:)
Czy można piec te placuszki w piekarniku?
Nie, bo się rozwalały.
Cudowne, dodałam koperek dla smaku, moje 7 miesięczne dziecko zapomniało, ze było super śpiące.
Placuszki pierwsza klasa wyszły 🙂 Synek zajadał z wielkim apetytem 🙂 Ja zamiast mąki pszennej użyłam mąki żytniej i jajka przepiórcze 🙂 Idealne na śniadanie , jako dodatek do obiadku i na kolację 🙂 Dla mnie bomba 😀 jutro robimy placuszki z kaszki mannej 🙂
pozdrawiamy z Adasiem ze Świnoujścia 🙂
Wyszły super! Dałam dwie łyżki twarogu tłustego i kopiasta łyżkę jogurtu naturalnego plus odrobine maki ziemniaczanej zeby mieć pewność ze się nie rozpadną !
❤️Kocham Wasze przepisy ! ❤️
Pyyyyyszne, następnym razem zrobię z podwójnej porcji 😉
Z tartą cebulą wyszły gorzkie, puscila wiecej wody niż sama cukinia. Poza tym cebula zdominowała smak placków, mimo że dałam połowę małej sztuki. Polecam jednak cebulę kroić nożem i dać mniejsza ilość żeby nie wyszły placki cebulowe.
Pierwsze placki z cukini, które mi wyszły! Ten przepis jest idealny. Do tej pory każde, które robiłam rozpadały się. Mój 9-mc malec wyraźnie zainteresowany smakiem ?