Młodej cukini nie trzeba obierać ze skórki. Jest pyszna zarówno w daniach smażonych, pieczonych jak i w zupie. Dziś przepis na delikatne i smaczne placki:

Składniki:

  • 1/2 małej cukinii;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki twarożku naturalnego;
  • 2 kopiaste łyżki mąki (pszennej lub kukurydzianej);
  • 1 cebula;
  • pieprz czarny;
  • olej rzepakowy.

 

Cukinię myjemy i  ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce. Łączymy z cukinią. Pozostawiamy na chwilę, by warzywa puściły sok, a następnie odsączamy. Dodajemy jajko i twarożek, mieszamy. Dodajemy mąkę i szczyptę pieprzu do smaku. Część ciasta dla dorosłych można również doprawić solą.

Smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni do zrumienienia.

UWAGA! Cukinia w daleszym ciągu będzie puszczac sok, dlatego jeśli uważacie, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki.

Placuszki sa idealne na szybką przekąskę na plaży:) oraz jako uzupełnienie obiadu. Smacznego!

 

5421

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep