12 porcji 8 miesięcy+

Placki cukiniowe z koperkiem to danie pewniak! Smakuje dużym i małym. Jeśli zastanawiasz się czy możesz podać smażone danie niemowlakowi, koniecznie przeczytaj ten wpis . Placuszki cukiniowe to delikatny, szybko i warzywny pomysł na obiad dla calej rodziny zwłaszcza w tak upalne dni jak latem czy wiosną. 

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 szklanka mąki np. orkiszowej/ pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na dużych oczkach tarki, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do cukinii. Wbij dwa jajka, dodaj mleko i wymieszaj. Koperek drobno posiekaj i dodaj. Wsyp mąkę i całość ponownie wymieszaj kilka chwil, tak by wszystkie składniki dokładnie połączyły się.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż placki z dwóch stron często przekładając, aż się zrumienią, a jajko zetnie.

Podawaj np. z jogurtem naturalnym.

 Starszakom i dorosłym dosól ciasto na placuszki przed smażeniem, lub delikatnie oprósz solą i pieprzem placki po usmażeniu. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki dla maluszka możesz upiec w piekarniku w 200’C  20 minut (po 10 min przewróć na drugą stronę). 

Przypominamy, że tylko do końca dnia nasz bestsellerowy e-book  ”Po 6 miesiącu”- 50 dań na początek rozszerzania diety o dyszkę taniej- 29,90!

placki cukiniowe z koperkiem

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep