IMG_1420

Przepis na ciasto

300 g mąki pszennej

150 ml ciepłej wody

20g drożdży

4 łyżki oleju

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, odstaw pod przykryciem na 10 min. Po tym czasie połącz wszystkie składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Rozwałkuj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem lub na tej specjalnej do pizzy.

Przepis na wierzch

2-3 gruszki

1/2 szklanki śmietany 18%

garść rukoli

250 g sera koziego/mozzarelli

szczypta kardamonu

Olej kokosowy do podsmażenia gruszek

Gruszki obierz i pozbaw gniazda nasiennego. Pokrój w grube plastry i podsmaż chwilkę na odrobince(!) oleju z dodatkiem kardamonu.Odstaw do wystudzenia.

Przełóż do misy blendera śmietanę i rukolę, i chwilkę zblenduj /kwestia smaków, czy lubicie kawałki w sosie czy nie/. 

Posmaruj spód pizzy sosem, poukładaj na nim ser i gruszki.

Piecz w 220'C przez 12 minut. 

Z tego przepisu wyjdą dwie pizze na cienkim cieście.

Inspiracja Karol Okrasa

IMG_1419IMG_1421

 

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep