IMG_1501

Uwielbiamy tradycyjną pizzę, ale te drożdżowe oczekiwania i wyrabianie ciasta… Czasem się nie chce:). Co robią leniuszki? Włączają piekarnik, ugniatają w 3 minuty ciasto, ozdabiają czym chcą, siup do piekarnika i gotowe! Uwielbiam ten spód do pizzy zaadoptowany od Jamiego Olivera:*

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia

1 łyżka oliwy z oliwek

3 pomidory

1,5 kulki mozzarelli

4 gałązki oregano

2 gałązki bazylii

4 oliwki

1 ząbek czosnku

2 łyzki oliwy z oliwek

szczypta pieprzu

szczypta papryki słodkiej

 

Nastaw piekarnik na 220'Cz termoobiegiem i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Z mąki, wody, 1 łyżki oliwy i proszku do pieczenia wyrób ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 1 cm i przełóż na blaszkę. 

Do małej miseczki wlej olej (2 łyżki), dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Wymieszaj i posmaruj sosem placek. Zrób w kilku miejscach dziurki widelcem i podpiecz spód do pizzy około 4minut. 

W tym czasie sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój w plastry pomidory, mozzarellę i oliwki. Ułóż je na podpieczony spód i posyp odrobiną ziół, pieprzem i papryką. Piecz przez 10 minut. 

Możesz regulować ilość pomidorów i mozzarelli wedle uznania. Moja wersja jest dość bogata:) By zrobić wersję lżejszą, zmniejsz ilość mozzarelli. 

 

IMG_1479 IMG_1508 IMG_1509 IMG_1516