Puszka mleka kokosowego (u mnie 200 ml.);
1 cebula;
Ząbek czosnku;
Pół dużej papryki;
Oliwa z oliwek;
Ryż;
Curry.
Mięso kroimy w paski (takie, żeby dzieć mógł swobodnie uchwycić), warzywa w słupki, cebulę w piórka).
Mięso cebulę, czosnek, paprykę dusimy 15 minut w małej ilości wody i oliwy z oliwek. Można zamiast chwilę podsmażyć, ale ja jeszcze unikam smażenia, jak mogę.
Wlewamy mleko kokosowe i dusimy kolejne 15 minut, tak, by sos odparował i zgęstniał. W międzyczasie gotujemy ryż, nie w wersji na sypko, ale kleisty. Aby nie katować dziecka chwytem szczypcowym:), tworzymy z niego kuleczki. Gotowe.
Ps. Ponieważ czasem potrawy wyglądają bardzo pracochłonne i ma się wrażenie, ze mój syn jest aniołem i siedzi sztywno na dywaniku, bawiąc się jedną zabawką przez 2 godziny, więc krótko napiszę, jak dziś gotowałam ten arcyprosty obiad:
Pierwsza drzemka Antka to godzina 9, więc wówczas przygotowałam warzywa, umyłam mięso, pokroiłam i wszystko wrzuciłam do jednej miski. Posypałam curry-łącznie 5 minut.
Druga drzemka godzina 13 – wrzuciłam wszystko na patelnię i dusiłam, ugotowałam ryż – łącznie 25 minut, przy czym wypiłam w tym czasie kawkę i pomalowałam paznokcie:). Gotowe!
Polecam ten obiadek, bo jak zacofana kobita dopiero odkrywam mleko kokosowe i jestem nim zachwycona!
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Zrobiłam z 500g piersi z indyka i 3/4 puszki mleka kokosowego, jeśli chodzi o curry to zmieszałam po łyżeczce kuminu, kolendry, imbiru, kurkumy, słodkiej papryki z połową łyżeczki cynamonu (mam jedno gotowe curry, ale jest piekielnie ostre). Niestety dusiłam trochę dłużej niż w przepisie i papryka się rozpadła. Danie wyszło jak dla mnie za mało przyprawione, ale synowi chyba smakowało, bo pierwszy raz sięgnął po mięso, wcześniej podawałam po prostu gotowane albo w postaci kotleta mielonego. Wprawdzie z dwoma zębami gryzienie szło mu średnio, ale trening czyni mistrza.
Pamiętaj, że to co nam wydaje się za mało doprawione, dziecku wcale wydawać się takie nie musi:) Zawsze możesz sobie bardziej doprawić na talerzu:)
Jasne, cały czas o tym pamiętam. Myślę, że warto przyprawiać, żeby dziecko poznawało nowe smaki, byle rozsądnie, dlatego zaintrygował mnie ten przepis 🙂 dzięki!
u mnie to nie takie proste bo moj synek nawet na drzemkach potrzebuje bym byla obok:)
ale przepis super:)
A gdzie kupić curry, które nie ma soli w składzie? Czy zrobić samemu? I jeśli tak to w jaki sposób?
W sklepach ze zdrową żywnością.
Czy papryka ma być ze skórką? Nie zaszkodzi dziecku?
Jeśli dziecku nie przeszkadza to nie trzeba obierać.
A mleko kokosowe z jakiej firmy?
Może być z rossmana:)
PysZne danie, dziękuje za inspiracje 🙂 jutro biorę sie za biszkopciki 🙂
Witam. Mojemu Synkowi też posmakowało. Dziękuję za inspirację. Mam pytanie czy zamrożenie takiego dania jest dobrym pomysłem?
Sprôbuj. Choć my tego nie praktykujemy.
Na ile osób jest to przepis?
3
Jaki używacie ryż i w jaki sposób gotujecie go na kleisto, żeby ulepić takie kuleczki?
do tego najlpeiej zwykły biały, gotuj ok 25min
a ile curry?
1/3 łyżeczki
A kiedy curry dodac?
Do mięsa wcześniej, jest w przepisie.
czy można ewentualnie rozłożyć to danie dziecku na 3 dni? nic się nie stanie jak będzie w lodówce?
Najlepiej podawać max jeszcze następnego dnia, chyba że zapasteryzujesz i wstawisz do lodówki.