https://alaantkoweblw.pl/2015/04/pierogi-z-soczewica.html#more

Umiarkowanie lubię manualne prace w kuchni:)Brak mi cierpliwości. Czasem jednak, w imię usatysfakcjonowania kubków smakowych rodziny, jestem w stanie się na to skusić. Tak oto powstały pierogi z soczewicą. Lubicie? My soczewicę wielbimy pod każdą postacią .
To co? Dacie się  skusić na ręczne robótki pierogowe?:):):)

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka masła

farsz
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 i 3/4 szklanki wody
1/2 dużej cebuli
olej

Przygotuj farsz: Ugotuj soczewicę w wodzie do miękkości (powinna wchłonąć całą wodę). Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj soczewicę z cebulą i zblenduj wszystko. Pozostaw do ostudzenia.

Przygotuj ciasto: Do gorącej wody przełóż masło, by się w niej rozpuściło. Wysyp mąkę na stolnicę, zrób w niej dołek i powoli wlewaj wodę z masłem, mieszając łyżką (uważaj, by się nie poparzyć). Gdy woda z mąką już lekko się wymiesza i ciasto nie będzie tak gorące, zacznij je wyrabiać, aż stanie się elastyczne(w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki). Podziel ciasto na 3,4 części i po kolei rozwałkuj każdą z nich na grubość około 2 mm uprzednio lekko podsypując ciasto mąką. Wykrawaj krążki. Na każdy z nich nałóż łyżeczką farsz i sklej brzegi. Gotuj we wrzącej wodzie do 2 minut od ich wypłynięcia.