Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

09 kwietnia 2015

Pierogi z soczewicą

Umiarkowanie lubię manualne prace w kuchni:)Brak mi cierpliwości. Czasem jednak, w imię usatysfakcjonowania kubków smakowych rodziny, jestem w stanie się na to skusić. Tak oto powstały pierogi z soczewicą. Lubicie? My soczewicę wielbimy pod każdą postacią . To co? Dacie się  skusić na ręczne robótki pierogowe?:):):) ciasto:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka gorącej wody1 łyżka masła...

https://alaantkoweblw.pl/2015/04/pierogi-z-soczewica.html#more

Umiarkowanie lubię manualne prace w kuchni:)Brak mi cierpliwości. Czasem jednak, w imię usatysfakcjonowania kubków smakowych rodziny, jestem w stanie się na to skusić. Tak oto powstały pierogi z soczewicą. Lubicie? My soczewicę wielbimy pod każdą postacią .
To co? Dacie się  skusić na ręczne robótki pierogowe?:):):)

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka masła

farsz
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 i 3/4 szklanki wody
1/2 dużej cebuli
olej

Przygotuj farsz: Ugotuj soczewicę w wodzie do miękkości (powinna wchłonąć całą wodę). Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj soczewicę z cebulą i zblenduj wszystko. Pozostaw do ostudzenia.

Przygotuj ciasto: Do gorącej wody przełóż masło, by się w niej rozpuściło. Wysyp mąkę na stolnicę, zrób w niej dołek i powoli wlewaj wodę z masłem, mieszając łyżką (uważaj, by się nie poparzyć). Gdy woda z mąką już lekko się wymiesza i ciasto nie będzie tak gorące, zacznij je wyrabiać, aż stanie się elastyczne(w razie potrzeby dosyp odrobinę mąki). Podziel ciasto na 3,4 części i po kolei rozwałkuj każdą z nich na grubość około 2 mm uprzednio lekko podsypując ciasto mąką. Wykrawaj krążki. Na każdy z nich nałóż łyżeczką farsz i sklej brzegi. Gotuj we wrzącej wodzie do 2 minut od ich wypłynięcia.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (26)

Marta Gardyna-Ciosek

Dodano opinię: 13.04.2015

jak zwykle…pyszne :> ciasto wychodzi idealne, mały wciągnął chyba z 7 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.04.2015

:)Cieszymy się,że smakowało:)

Ola

Dodano opinię: 26.07.2015

Dziękuję za przespis! Wyszły pyszotne:) 

Ja dodałam jeszcze natkę pietruszki do farszu, nadaje fajny smaczek.

Pozdrawiam cieplutko

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

I zdrowsze,bo przecież natka pietruszki to źródło żelaza:)na zdrowie!

AA

Dodano opinię: 29.07.2015

Przepisu raczej nie powtórzę. Pierogi wyszły poprawne, także trochę mi szkoda tej całej roboty tylko po to, zeby powstało danie, które da się zjeść, ale nie powala na kolana. Poza tym, pierogi na drugi dzień były niejadalne, bo wyschły okropnie (farsz) i nie dało się ich już wskrzesić.
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.07.2015

możeinny nasz przepis Ci podpasuje. Zapraszamy:)

jutka

Dodano opinię: 19.09.2015

Czy farsz po zblendowaniu ma byc rzadki? Czy cos nie tak poszlo 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.09.2015

Cos nie tak:)Nie jest mega gesty,ale nie leje sie z lyzki:)Moze soczewica nie wchlonela do konca wody?Jak masz amarantus ekspandowany-dodaj troszke.Wchlonie plyn:)

Magdalena

Dodano opinię: 27.09.2015

O boniu, jaka porażka 😀 Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, ale ciasto wykrajalam dosc duza szklanka i zdecydowanie za grubo, bo takie kulfony mi wyszly ze po 2 min gotowania dalej byly surowe. Wiec dalej walkowalam i juz mini kolka wykrajalam, tyle mi roboty sie zrobilo nagle, ze corka mi zasnela zanim nawet spróbowała 🙁 Farsz super, przypomina mi wigilijna kapuste z grochem, lubie wasza strone! 😀

PS. Ile wam wychodzi pierogów? Ile wkladacie do gotowania na raz? Jestem taka noga z pierogów, że szok… Zdjecie wstawie jak sie mi dziecko obudzi!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.09.2015

Hihihi:) Koniecznie wstaw zdjęcie:) no,czasem tak bywa,że nie wychodzi, bo …. Bo tak:) moim hitem była kiedyś zapiekanka jaglana:) Taka miała być zdrowa i pyszna… Jak nigdy się narobiłam i smakowało jak… Hm… Jak nic:) ale dzięki temu się uczymy:) nie zrażaj się!!! Gotowanie to ekstra przygoda:)

Wiktoria

Dodano opinię: 04.01.2016

Pierogi wyszly super!!! Troszke je zmodyfikowałam poprzez dodanie czosnku, majeranku, tymianku, pieprzu i natki pietruszki 😀 Wszystkim smakowało choć moje dziecko (10 mscy) wyżarło z nich tylko farsz 😉

Kasia

Dodano opinię: 19.01.2016

Czy mozna mrozic te pierogi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.01.2016

Tak

Ela

Dodano opinię: 26.01.2016

Przetestowałam, dodalam wiecej przypraw sladem Wiktorii i wyszly pyszniutkie 🙂  Mniam 😛 Dziekuje za przepis!

Magdalena

Dodano opinię: 29.02.2016

Dziewczyny kusi mnie aby dodac jeszcze do tego farszu pieczarki wczesniej podpieczne, myslicie ze pasuja?? I czy takie pierogi moge pozniej zamrozic( nigdy nie mrozilam  niczego z pieczarkami)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2016

Będzie pycha:) Możesz zamrozić:)

Magdalena

Dodano opinię: 01.03.2016

Super, dziekuje:)

Kasia

Dodano opinię: 03.08.2016

a ja dziś robiłam pierogi z borówkami i.. zabrakło mi borówek w tzw. międzyczasie 😛 

Otworzyłam lodówkę, gapię się po tych półkach, gapię .. tu marchewka, tam jogurt, małosolne, ser żółty… no słabo jak na farsz,, patrzę hummus! hmmm.. powiem wam całkiem niezłe wyszły 😀

Zu

Dodano opinię: 13.09.2017

Przepyszne! Pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły pyszne i idealne:) dzięki za przepis!

Martyna

Dodano opinię: 16.10.2017

Zaczełam robić pierogi, farsz zrobiłam troche inny, ale z soczewicą. Ciasto wyszło super dobre, lecz ja nie nadaje się do lepienia pierogów, na szczęście mąż z pracy wrócił i uratował sytuację, a Synek zajada się juz 6 szt. 🙂

Dominika

Dodano opinię: 20.09.2018

soczewicy ma być szklanka przed czy po ugotowaniu? a jeśli po, to ile trzeba dać do gotowania? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.09.2018

Tak jak w przepisie, szklanka soczewicy, która należy ugotować w podanej ilości wody. Czyli surowa soczewica.

Mama Natalia

Dodano opinię: 05.04.2019

A jeśli mam soczewicę z puszki to mam ją wcześniej gotować?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.04.2019

Nie

Mama Natalia

Dodano opinię: 05.04.2019

Nie widzę moich poprzednich komentarzy, pewnie pojawiają się po jakimś czasie, teraz to już nieważne bo pierogi zrobiłam, z podwójnej ilości i … Mam obiad także na jutro? dużo tego wyszło. I wyszły ? pierwszy raz w życiu wyszły mi pierogi. Mnie i mężowi smakowały, synkowie, cóż, syn z lipca 2013 (rówieśnik Ali i Antka, a ja Was odkryłam dopiero przy trzecim synu!) zjadł dwa, czterolatek trzy i stwierdzili że jednak im nie smakują ? dorobiłam zatem pierogów z twarogiem (poslodzonym miodem) i te jedli chętnie, a mój dwulatek blw nie zjadł nic… No, poza sałatką ? jest z listopada 2016 i generalnie jestem zachwycona rozszerzaniem jego diety blw (teraz za dwa i pół miesiąca startujemy z rozszerzeniem diety najmłodszemu i nie wyobrażam sobie już inaczej), ale ostatnio jadą tylko warzywa (chodzi mi o obiady) i kasze/ziemniaki, mięso czy ryba wchodzi ciężko, czasem się udaje ale muszę kombinować, pocieszcie że to minie jak bunt dwulatka (który u nas też jeszcze nie minął)…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.04.2019

Pocieszamy:). Wszystko mija, oby nie wmuszać. Proponuj zawsze, gdy masz podczas posiłku, ale szanuj odmowę. Bedzie dobrze?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek