1000000000000000000000 porcji 12 miesięcy+

Pierniki dla dzieci

Zanim przepis, a nawet dwa! do wyboru, musicie coś wiedzieć…

CUKIER.

Tak, biała śmierć pojawi się dziś na blogu. Wstyd alaantkowe mamy! 🙂
Ale poczekajcie, dajcie wyjaśnić, zanim rzucicie kamieniem 🙂

Dlaczego cukier?

1. Bo są takie przepisy, gdzie cukier być musi i tyle.

2. Bo macie wybór, a my Was nigdy nie oszukujemy.

3. Bo dajemy Wam szczegóły i wytłumaczenie kiedy, jak i co:)

4. Bo raz nie zawsze, a dwa razy nie wciąż.

Przeczytajcie:

Nasze starsze dzieci – Ala i Antek,  za pół roku skończą 6 lat (edit  mają już 9 lat!) i wiedzą, czym jest cukier. Nie żyją w próżni, nie są 6 miesięcznymi bobasami:) Wiedzą też, że cukier to syf i znacznie go ograniczamy w naszym domu w ”normalne” dni. Cukier jest do kawy dla nas i kropka. Dzieci mają miód. Ale czy istnieje lukier bez cukru pudru? Pewnie i tak, zaraz podamy Wam kilka pomysłów, ale lukier to lukier, no nie dajmy się zwariować:)) Lukier to woda i cukier puder. Ok? Tak jak i w pozostałych kwestiach ( np. eko indyk – czy z Lidla, jajka nr 1 z marketu – czy jajka od gospodarza jeszcze ze świeżą kupką:) itd..) we wszystkim zachowajmy umiar. Rozumiecie nas, prawda? Nie popadajmy w skrajności. I jeszcze jedno NIE. A nawet 2 NIE:

NIE – stanowcze nie dla cukru pod każdą postacią poniżej 12 miesiąca. Tak, jesteśmy pod tym względem STANOWCZO na NIE. Tu nie ma pola do dyskusji i odstępstw nawet w święta.
NIE – dla lukrowanych cukrem pierników do ukończenia 2 roku życia. Ba okazjonalnie nawet do 3 roku życia. Takim maluchom wystarczy pierniczek bez lukru.
TAK – dla małej ilości pierników z lukrem dla przedszkolaków i starszaków.

Pamiętajcie, że dzienna norma cukru  dla dzieci to 3-6 łyżeczek, nie więcej. ALE! Pamiętajcie, że cukier ukrywa się niemal wszędzie (w pieczywie, czasem w wędlinach, o zgrozo itd.), łatwo więc przekroczyć te normy. Pamiętajcie więc, by czytać etykiety. Pamiętajcie też, że każdy zdrowy cukier np. miód, w kontakcie z piekarnikiem, staje się już tylko cukrem, takie są fakty. Dlatego – z umiarem i rozsądkiem dawkujcie swoim starszakom cukier. Super, jeśli nie jedzą go wcale, ale jeśli już jedzą w jakiejkolwiek postaci, mocno go ograniczajcie. 

A teraz obiecane na instagramie w relacji przepisy. Nie masz naszego instagrama? Klikaj i dodaj do obserwowanych KLIK.

Możesz wybrać jeden z dwóch przepisów. Pierwszy dla dzieci po 12 miesiącu życia, a drugi dla dzieci po 2 roku życia. Pierwszy pochodzi z naszej pierwszej książki kucharskiej „Alaantkoweblw, od niemowlaka do starszaka”, i zdjęcie z książki wyjątkowo publikujemy na blogu:
W wersji bezglutenowej można spróbować pierniczki upiec z połączenia mąki ryżowej i ziemniaczanej (w proporcji 50:50).

TUTAJ KUPISZ NASZE KSIĄŻKI KUCHARSKIE

W przepisie, który widzicie wyżej, jest amoniak, a w drugim przepisie – soda.  Po co te składniki?

Soda oczyszczona to handlowa nazwa kwaśnego węglanu sodowego, zwanego też wodorowęglanem sodu. Służy do spulchniania ciast. Należy pamiętać, by wśród składników wypieku z sodą znalazły się produkty o odczynie kwaśnym. Takie właśnie znajdują się w pierniczkach (np. kefir, maślanka, śmietana, ocet, sok z cytrusów, miód, ciemny cukier…).
Amoniak to handlowa nazwa wodorowęglanu amonu. Pod wpływem temperatury powyżej 60°C całkowicie się rozkłada na wodę H2O, amoniak (NH3) i dwutlenek węgla (CO2). Surowe ciasta z amoniakiem można nawet zamrozić. Amoniak nadaje wypiekom charakterystyczną chrupkość, której nie można uzyskać za pomocą innego środka spulchniającego.
I jeszcze dwa zdania o proszku do pieczenia, jak już jesteśmy przy środkach spulchniających. Proszek do pieczenia, z chemicznego punktu widzenia, działa praktycznie tak samo jak soda. Jednak, korzystając z proszku do pieczenia nie musimy martwić się o obecność kwaśnych produktów w cieście i chemiczny posmak wypieku.

Każdy z w/w środków należy bardzo dokładnie wymieszać z mąką przed dodaniem do wilgotnych składników. Ponieważ, źle rozprowadzony może powodować nierówne podnoszenie się wypieków lub nieprzyjemny posmak.

Niestety amoniak, trudno jest dostać w sklepach, ale jeśli akurat Wam się trafi, to polecam zamiast sody dodać do przepisów amoniak.

Drugi przepis, to nowy przepis od babci Krysi:) Przepis zdecydowanie dla dzieci po 2 roku życia i starszych, a polukrowane pierniki dla przedszkolaków.

Składniki na milion sztuk:) Więc jeśli będziesz sama robić, lepiej zrób z połowy porcji.

książka kucharska dla dzieci

Kakao połącz z mąką i przesiej przez sito. Miód lekko podgrzej w dużym garnku, dodaj przyprawę do piernika, wymieszaj by się rozpuściła. Masło pokrój w kostkę i dodaj do miodu, wymieszaj. Wyłącz palnik, poczekaj aż masło całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia. Nie gotuj!

Śmietanę przełóż do dużej miski, dodaj sodę i wymieszaj, a następnie pozostaw aż śmietana podwoi swoją objętość (zajmie jej to chwilkę). W tym czasie białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier, a na końcu po jednym żółtku, cały czas mieszając. Ubitą masę jajeczną, połącz z mąką i wymieszaj delikatnie łyżką. Dodaj ostudzony miód z masłem, a na końcu śmietanę z sodą. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na 24 godziny do lodówki. Powstałe ciasto może być lejące, ale nie martw się tym przez noc stężeje.

Po 24 h, wyjmij ciasto z lodówki, wymieszaj i odrywaj po kawałku. Podsyp stolnicę mąką i wałkuj ciasto na grubość 5-6 mm. Wykrawaj dowolne kształty, układaj pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180’C z termoobiegiem, na środkowym poziomie piekarnika przez 8 minut.

Małym pomocnikom pracę w kuchni ułatwi kitchen helper (zobacz TU).

Pierniki świąteczne bez posypek i polewy mogą jeść już roczne dzieci. Miód przed 12 m nie jest wskazany dla bobasów. Nie wolno go podawać. Pierniczki możesz udekorować zdrowym lukrem, np. takim jak na blogu Ze zdrowiem mi do smaku – KLIK  lub na blogu Loulloulblog.pl KLIK.

Możecie też wymieszać po prostu przesiany przez sitko cukier puder (ok. 3 łyżki), z odrobioną przegotowanej, zimnej wody i dodać 5-6 łyżek owoców liofilizowanych w proszku (kupisz je tutaj, w naszym sklepie). My tak właśnie zrobiłyśmy:) Lukier jest smaczny, kolorowy, owocowy i nieco zdrowszy od samego cukru z wodą:) Każdy kolor należy robić oddzielnie.

Kiedy udekorujesz już pierniczki lukrem, posyp je np. płatkami migdałowymi, rozdrobnionymi orzeszkami np. włoskimi, amarantusem ekspandowanym:) itd. Odstaw pierniczki do całkowitego zastygnięcia polewy (na kilka godzin), a następnie przełóż do puszki lub miski, szczelnie zamknij i przechowuj tak długo, aż wszystkich nie zjecie:) Pierniczki szybciej zmiękną go położysz na nie kawałek chleba lub plaster jabłka.

W naszym alaantkowym sklepie poza owocami do cukru pudru, czekają tez na Ciebie świąteczne i bajkowe foremki do wypieku pierniczków, oraz stolnica. Zajrzyj do nas koniecznie!
KLIK!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep