35-40 porcji 12 miesięcy+

Nie poprawia się idealnego, więc przepisu na pierniczków błyskawicznych szukałam u doskonałej Doroty z Moje Wypieki. Są bezbłędne i obłędne. 

Odrobinkę oczywiście pogmerałam w przepisie;)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao/karobu*
  • 5 łyżek gęstego miodu
  • 1 łyżeczka sody

 

Rozpuść masło i lekko ostudź (ma być letnie).

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i wyrób. Rozwałkuj na około 4mm i wykrawaj dowolne kształty, oczywiście z dzieckiem:)

Ułóż ciasteczka na blaszce w niewielkich odległościach od siebie. Piecz od 5-7 min. w zależności od wielkości pierniczków. Te ciasteczka nie muszą leżakować. Są miękkie już po ostudzeniu.

* Zazwyczaj wybieramy karob, ale tym razem kakao jest tu smaczniejsze:)

* Jeśli lubisz baaaardzo słodkie pierniczki – dodaj jeszcze łyżkę miodu. Nam taka słodycz wystarczyła.

Pierniki na ostatnia chwilę w niczym nie ustępują smakiem tym, które leżakowały. Zatem, bez stresu… Na ostatnia chwilę czasem znaczy równie dobrze?


ZOBACZ, CO DLA CIEBIE MAMY W TEN PRZEDŚWIĄTECZNY CZAS!

12 wigilijnych potraw, które nie tylko w łatwy sposób przygotujesz, ale też spokojnie podasz swojemu dziecku a nawet i niektóre niemowlakowi. Zobacz nasz najnowszy EBOOK 

„A CO NA WIGILIĘ? 12 ŚWIĄTECZNYCH DAŃ DLA CAŁEJ RODZINY” (klik)

ebook blw

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep