http://www.alaantkoweblw.pl/2015/06/piegowate-leniwe.html?spref=fb

Leniwe pierogi to jeden z najszybszych sposobów na letni obiad. Ale żeby nie było nudno, można je ”doprawić” niebieskim makiem, wanilią, rodzynkami, a może polać musem z truskawek? A Wy w jakiej wersji najbardziej lubicie leniwe?
Składniki:
dla 3-4 osób
2 kostki twarogu półtłustego (ok 500g);
2 jajka (osobno żółtko i białko);
1 1/4 szklanki mąki pszennej;
1 łyżeczka niebieskiego maku;
(dla rodziców i starszaków 2 łyżeczki cukru waniliowego).

Białka ubijamy na pianę.
Twaróg rozgniatamy widelce, dodajemy mąkę, mak i żółtka. Mieszamy, dodajemy
białko. Mieszamy wszystko rękoma, zagniatamy na jednolitą, puszystą
masę.  Jeśli chcemy by ciasto było słodsze dodajemy cukier waniliowy,
nie jest to konieczne.
Stolnicę posypujemy mąką. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy wałeczki, kroimy na małe pierożki (nożem po skosie).
(Ciasto może być klejące, ale to dobrze, im mniej mąki użyjemy, tym pierożki będą bardziej delikatne i puszyste).
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy polane masełkiem, jogurtem, z owocami, z miodem lub w inny ulubiony sposób:)