3 porcje 8 miesięcy+

Lubimy naleśniki, prawda?:) Robią się szybko, doskonale smakują a i efekt wizualny jest taki… wow! Poza tym można eksperymentować ze smakami, dodatkami, kształtami. Zjadamy na śniadanie, obiad, podwieczorek… Genialna potrawa! Dziś proponujemy Wam wersję pieczoną. Przepyszny! 

składniki:

  • 1 szklanka mąki (u mnie pół orkiszowej i poł pszennej)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • Laska wanilii
  • 2 łyżki oleju
  • Masło klarowane/olej koko

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Posmaruj blaszkę lub patelnię żeliwną masłem i wstaw ją do piekarnika, by dobrze się rozgrzała.

Do miski wlej mleko i olej, przesiej przez sitko mąkę, wbij jajka, dodaj ziarenka z laski wanilii i wszystko zmiksuj. Odstaw ciasto, by odpoczęło (około 15 minut). W tym czasie akurat rozgrzeje się piekarnik i blaszka.

Wylej ciasto na gorącą blaszkę/patelnię, rozprowadzając je po ściankach (uważaj na goracą blaszkę/patelnię). Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz około 15 minut.

Udekoruj owocami sezonowymi, migdałami, osłodź miodem (dla dziecka po roku).

Wiadomo, że naleśnik kojarzy się z patelnią. I tak jest ideanie, gdy mamy na stanie taką, którą możemy wstawić do piekarnika (np. z odczepianą rączką lub żeliwną). Ja nie mam, ale piekę naleśnik w blaszce do tarty:) Trzeba sobie radzić;)