4 porcje 8 miesięcy+

Naleśnik z kaszy manny, to kolejna opcja naszej propozycji na pieczoną wersję naleśnika. Bardzo przypadł do gustu Waszym dzieciom i Wam, więc postanowiłyśmy go nieco urozmaicić. Ta opcja jest równie smaczna, a dostarcza innych wartości. 

  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 3 jajka
  • 1 kostka czekolady 70%
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka oleju
  • masło/olej koko do wysmarowania blaszki

Zmiksuj mleko z jajkami, kaszą i olejem. Odstaw na co najmniej 20 minut. To bardzo ważne, bo kasza musi lekko napęcznieć i wchlonąć mleko.

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.

Blaszkę wysmaruj masłem i wstaw do piekarnika, by się mocno rozgrzała. Wyjmij ją, gdy piekarnik się nagrzeje. Nalej masę, rozprowadzając ją również po brzegach blaszki (ciasto lekko się zetnie na brzegach). Posyp tartą czekoladą i amarantusem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Podawaj z owocami, osłodzone miodem lub z domowym sosem czy powidłami owocowymi.

Gdy wybierzesz mleko kokosowe, połącz jego część gęstą z rzadką.

Jeśli chcesz osłodzić naleśnik z kaszy manny przed upieczeniem, dodaj odrobinę syropu daktylowego lub cukru kokosowego, choć uważamy, że dodatek owoców czy miodu po upieczeniu załatwia kwestię słodkości.

Do pieczenia naleśnika z kaszy many nalepiej użyć patelni z odczepianą rączką. Jednak jeśli jej nie masz, tak jak my:), użyj np. blaszki do tarty lub kokilek. Wszystko jest dobre, oby miało ścianki😂

Pamiètajcie, że każdy piekarnik jest inny, więc kontrolujcie stopień zrumienienia.

PS Te naleśniki za każdym razem namawiają mnie na patelnię z odczepianą rączką i chyba ją kupię, bo to super opcja.

Aby kupić kurs, kliknij TUTAJ.