4 porcje 8 miesięcy+

Naleśnik z kaszy manny, to kolejna opcja naszej propozycji na pieczoną wersję naleśnika. Bardzo przypadł do gustu Waszym dzieciom i Wam, więc postanowiłyśmy go nieco urozmaicić. Ta opcja jest równie smaczna, a dostarcza innych wartości. 

  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 3 jajka
  • 1 kostka czekolady 70%
  • 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka oleju
  • masło/olej koko do wysmarowania blaszki

Zmiksuj mleko z jajkami, kaszą i olejem. Odstaw na co najmniej 20 minut. To bardzo ważne, bo kasza musi lekko napęcznieć i wchlonąć mleko.

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.

Blaszkę wysmaruj masłem i wstaw do piekarnika, by się mocno rozgrzała. Wyjmij ją, gdy piekarnik się nagrzeje. Nalej masę, rozprowadzając ją również po brzegach blaszki (ciasto lekko się zetnie na brzegach). Posyp tartą czekoladą i amarantusem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Podawaj z owocami, osłodzone miodem lub z domowym sosem czy powidłami owocowymi.

Gdy wybierzesz mleko kokosowe, połącz jego część gęstą z rzadką.

Jeśli chcesz osłodzić naleśnik z kaszy manny przed upieczeniem, dodaj odrobinę syropu daktylowego lub cukru kokosowego, choć uważamy, że dodatek owoców czy miodu po upieczeniu załatwia kwestię słodkości.

Do pieczenia naleśnika z kaszy many nalepiej użyć patelni z odczepianą rączką. Jednak jeśli jej nie masz, tak jak my:), użyj np. blaszki do tarty lub kokilek. Wszystko jest dobre, oby miało ścianki?

Pamiètajcie, że każdy piekarnik jest inny, więc kontrolujcie stopień zrumienienia.

PS Te naleśniki za każdym razem namawiają mnie na patelnię z odczepianą rączką i chyba ją kupię, bo to super opcja.

Aby kupić kurs, kliknij TUTAJ.