Składniki:

  • ok 350-400g filetu z dorsza bez skóry;
  • 1 cebula;
  • 1 czerstwa bułka;
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej;
  • 1 starta na małych oczkach marchewka;
  • 1 pęczek koperku lub natki pietruszki;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 jajko (lub 3 łyżki gęstej wody po gotowanej ciecierzycy);

do panierowania:

  • 3 łyżki wiórków kokosowych lub sezamu;
  • 3 łyżki bułki tartej.

Olej rzepakowy do pieczenia.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Polej olejem, by natłuścić delikatnie papier. Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem.

Czerstwą bułkę namocz w wodzie, by zmiękła, a następnie odsącz z jej nadmiaru i przełóż do dużej miski. Dodaj posiekaną drobno cebulę, starta marchewkę, posiekaną natkę pietruszki lub koperek, jajko, musztardę, sok z cytryny i wymieszaj.

Rybę umyj, osusz i zmiel w blenderze, dodaj do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Nabieraj porcje masy rybnej w dłonie, formułuj klopsy, a następnie obtaczaj delikatnie z dwóch stron w wiórkach zmieszanych z bułką tartą i układaj na blasze. Skrop jeszcze górę klopsów rybnych olejem i wstaw do nagrzanego na 200’C piekarnika. Piecz 15 minut na środkowym poziomie z termoobiegiem, po czym przewróć wszystkie burgery na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut.

Podawaj np. z surówką z tartej marchewki z jabłkiem i dodatkami np. (ananasem, rodzynkami, olejem z pestek dyni, cząstkami mandarynek, sokiem z cytryny).