Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

09 kwietnia 2014

„Pasta z czerwonej soczewicy”

  Już zapomniałam, jak kocham soczewicę….   Szklanka wody; Pół szklanki czerwonej soczewicy; Pół cebuli; 2 suszone pomidory (u mnie nie w zalewie).   Soczewicę gotujemy do miękkości. Gotuje się dość szybko. Jeśli woda pozostała-odcedzamy. Cebulkę z pokrojonymi pomidorkami zeszklić lekko na oliwie z oliwek. Wszystkie składniki zblendować. Antkowi podałam na chlebku orkiszowym.Zjadł dwie kromeczki!!...

 
Już zapomniałam, jak kocham soczewicę….
 
  • Szklanka wody;
  • Pół szklanki czerwonej soczewicy;
  • Pół cebuli;
  • 2 suszone pomidory (u mnie nie w zalewie).
 
Soczewicę gotujemy do miękkości. Gotuje się dość szybko. Jeśli woda pozostała-odcedzamy. Cebulkę z pokrojonymi pomidorkami zeszklić lekko na oliwie z oliwek. Wszystkie składniki zblendować. Antkowi podałam na chlebku orkiszowym.Zjadł dwie kromeczki!! Sukces mojego Niejadka Degustatora:)
Wersję dla rodziców można doprawić solą i pieprzem.

 

No pyyyyyyyyyyyycha taka,że łał:)

 

 
 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (35)

gosia

Dodano opinię: 30.06.2015

Witam, czym mogłabym zastępić suszone pomidory?pozdrawiam!

ps. nowa odsłona bloga- super!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.07.2015

Odrobiną drobno posiekanej cebuli, ogórkiem kiszonym, papryką czerwoną. Wedle uznania:)

Marlena

Dodano opinię: 25.07.2015

Wyśmienita ! wszystkim smakowała. Wchodzi do stałego repertuaru 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

Na zdrowie!:)

Dziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.com

Dodano opinię: 14.08.2015

[…] Pasta z czerwonej soczewicy […]

Ewa

Dodano opinię: 09.03.2016

Świetna pasta i szybciutko się robi! Wchodzi na stałe do naszego menu:) A łączyłyście jeszcze z czymś soczewicę, oprócz suszonych pomidorów?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2016

Z pomidorami, szczypiorkiem, czosnkiem, cebulą, ziołami.

Pam

Dodano opinię: 23.09.2016

A jak taka pastę przechowywać i jak długo?  Myślałam może o pasteryzacji takiej pasty? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.09.2016

Pasteryzacja to dobry pomysł.

mamuska

Dodano opinię: 02.02.2020

A jak to zapasteryzowac? W piekarniku? Jaka temperatura? Jak długo?

Kacperkowa

Dodano opinię: 23.11.2016

Smaczne to. Zrobiłam z cebulką i papryką czerwoną i dodałam troszkę oleju lnianego. Jutro zobaczymy czy synkowi zasmakuje bo dziś jesteśmy po kolacji. Odkąd znalazłam Wasz blog ciągnie mnie do kuchni 🙂

Agata

Dodano opinię: 08.03.2017

Jak dlugo mozna w lodówce trzymaćta pastę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2017

Do 3 dni

Natalia

Dodano opinię: 11.05.2017

Pierwszy raz robiłam pastę z soczewicy i wyszła przepyszna. Dodałam od siebie kawałek pieczonej papryki bez skórki. I smak nie do opisania. Córeczka 10 mcy zjadła ze smakiem:):).
Dziękujemy za przepisy:)

Marzena

Dodano opinię: 22.05.2017

Od kiedy można podawać niemowlakowi taką pastę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

Od początku, koło 7-8 m.

Paté vegano de lentejas rojas (blw) – ¡Mecachis Mama!

Dodano opinię: 15.08.2017

[…] receta está inspirada de una muy similar del blog polaco Ala’Antkowe BLW. La hicimos ayer para cenar y la verdad es que nos gustó y como buscamos formas de añadir […]

Iza

Dodano opinię: 24.11.2017

z jakiej firmy kupilycie pomidory suszone bez soli i chemii??? W moim sklepie z 10 firm tylko jedne nadawaly sie,a i tak sa solone,reszta rakiej chemii,ze hej.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

czasem np. w lidlu zdarzają się suszone bez zalewy i mają dobry skład.

Martyna

Dodano opinię: 19.12.2017

a może być zielona soczewica?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.12.2017

Tak

Aga

Dodano opinię: 25.01.2018

A co to za chlebek orkiszowy ? Własnej produkcji ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Nie, z piekarni:)

Gabrysia

Dodano opinię: 04.03.2018

Pyyyycha ? do tego świeży pomidorek na górę i super kanapka. Mój 9 miesięczny syn też polubił ?

Beti

Dodano opinię: 14.05.2018

Czy dla 6.5 miesieczniaka moze byc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.05.2018

Tak

Agnieszka

Dodano opinię: 29.09.2018

Cudowna pasta! Całej rodzince przypadła do gustu:)

Ewelina

Dodano opinię: 26.06.2019

Pyszna. Właśnie jemy na drugie śniadanie 🙂 Dzięki. Takie proste przepisy lubię najbardziej 🙂

Magdalena

Dodano opinię: 01.10.2019

Skad jest taki fajny ochraniacz od jedzenia?

Magda H

Dodano opinię: 10.12.2019

Właśnie robię i moja roczniaczka dorwała suszonego pomidora (mam takie nie z zalewy) i go zjadła o_O Mam nadzieję, że efekt końcowy też jej posmakuje 🙂

Marta

Dodano opinię: 16.03.2020

Ja dodaję jeszcze zawsze trochę mielonego kminku i majeranek 🙂

Kaja

Dodano opinię: 19.03.2020

Cześć 🙂 a można zrobić z zielonej albo żółtej soczewicy? Bo tylko taką mam w domu 😉 dzięki

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

tak

agat

Dodano opinię: 23.09.2020

Robiłam już kilka razy i tylko za pierwszym popełniłam podstawowy błąd – przygotowałam z pojedynczej porcji. O ja biedna nieswiadoma. Córa zjadła 2 kanapki (zawsze na kolację wsuwała 1), dodatkowo zjadając samą pastę łyżeczką najpierw z wierzchu kromki, później już w ogóle z miseczki. Dla mnie prawie nic nie zostało, a pasta rewelacja! Od tamtej pory zawsze składniki przynajmniej x2 (+ trochę więcej pomidorów, bo kocham) i rozchodzi się czasem po rodzinie czy znajomych. A ilu osobom podesłałam link do przepisu to nawet nie zliczę 😉 zdecydowanie jedna z moich ulubionych pozycji na Waszym blogu!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.09.2020

Miło nam

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek