Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

03 lutego 2018

Paluchy z serem

składniki 1 szklanka mąki orkiszowej 1,5 szklanki mąki pszennej 7 g drożdży w proszku 50 g masła 1 jajko /w temperaturze pokojowej/ 1/2 szklanki mleka 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano około 1/2 szklanki tartej mozzarelli do posypania mleko  do posmarowania paluchów Do dużej miski przesyp obie mąki i drożdże.  Mleko wlej do...

składniki

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży w proszku
  • 50 g masła
  • 1 jajko /w temperaturze pokojowej/
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • około 1/2 szklanki tartej mozzarelli do posypania
  • mleko  do posmarowania paluchów

Do dużej miski przesyp obie mąki i drożdże.  Mleko wlej do rondelka i dodaj masło. Podgrzewaj, mieszając, do momentu rozpuszczenia się masła. Ostudź lekko (powinno byc ciepłe).

Do miski z mąką wbij jajko, dodaj mleko z masłem, oregano i wciśnij ząbek czosnku. Wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło (około 1,5 g).

Po tym czasie nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Odrywaj po kawałku ciasta i formuj w kształt grubego palucha (może być też kształt bułki) . Układaj je na blaszce w odstępach. Każdy posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i posyp serem.

Piecz przez 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

Możesz z ciasta uformować cieńsze ale dłuższe paluchy, wtedy będą doskonałą przekąską na spacery czy wycieczki.0, a i godnie będą prezentowac się w śniadaniówce do pracy:) Gdy skorzystasz z tej opcji, piecz je krócej.

inspiracja – moje wypieki

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (37)

Ela

Dodano opinię: 03.02.2018

A mąka pełnoziarnista tez może byc

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

tak

Karolina

Dodano opinię: 04.02.2018

Mozzarella dla 11 miesięcznego dziecka☺?? Może byc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.02.2018

Jasne:)

Wiki

Dodano opinię: 15.10.2018

A dla 8.5 miesięcznego? Ten przepis jest ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Tak

Aśka

Dodano opinię: 05.02.2018

To już wiem, co będę robić dzisiaj po wyjściu z pracy 🙂 Dzięki za inspirację – Wasz blog jest genialny! 🙂

K3jt

Dodano opinię: 11.02.2018

Wlasnie sie pieka na jutrzejsze sniadanko 🙂

Ola

Dodano opinię: 15.02.2018

Który typ mąki orkiszowej najlepiej użyć? Czy ma to jakieś znaczenie? Dzisiaj widziałam nawet taka typ 1850.. lub czy np. można te make zastąpić inna? :)))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2018

Np typ 630 ja używam:)

Aga

Dodano opinię: 16.02.2018

Czy może być tylko mąka pszenna?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2018

Tak

Kasia

Dodano opinię: 16.02.2018

Od którego miesiąca życia dziecko może jeść czosnek? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2018

My podawałysmy niemal od począku jako przyprawa.

Magda

Dodano opinię: 17.02.2018

Myślicie, że mogę je zamrozić? i wyjmować w razie potrzeby? wyszło ich sporo i podejrzewam, że pojutrze reszta nie będzie juz dobra.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2018

Jasne

PATRYCJA

Dodano opinię: 18.02.2018

Nie mam termoobiegu. Pieczenie sie będzie różniło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2018

Chyba nie:)

k3jt

Dodano opinię: 19.02.2018

nie porwały mnie niestety.

Monika

Dodano opinię: 21.02.2018

Drożdże świeże mogą być? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.02.2018

Tak

Olga

Dodano opinię: 14.03.2018

A jesli tylko sama maka pszenna to ile jej nalezy uzyc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.03.2018

2,5 szklanki łącznie.

daddy

Dodano opinię: 18.03.2018

hi jestem tu nowy ale zostanę na dłużej:)
mój syn w tej chwili na już 25 miesięcy i stosujemy BLW od 7mż z rewelacyjnymi rezultatami. Uważam że BLW wpływa na całe życie i nie mam na myśli tu tylko jedzenia ale również podejmowanie decyzji w życiu – samodzielność.
Pozdr

Manka

Dodano opinię: 06.05.2018

po 9 miesiącu podajecie zwykłe mleko krowie ? można juz wprowadzić ? 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.05.2018

Jako składnik potrawy-tak.

Paulina

Dodano opinię: 26.05.2018

Korzystam juz od pierwszysz dni jak rozszerzalam diete mojego synka z twoich przepisów. I bomba. Naprawde dobra robotę . Mam jedna ksiazke. I bd zamawiać druga niedługo. Pozdrawiam ❤❤

Natalia

Dodano opinię: 28.06.2018

Ile świeżych drożdży?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.06.2018

7 g drożdży instant= 25 g świeżych

Patrycja

Dodano opinię: 18.10.2018

Niestety coś się nie powiodło. W ogólne nie wyrosło ?

Anna

Dodano opinię: 06.11.2018

Jak przygotowac drozdze swieze do doda ka do ciasta?

Patrycja

Dodano opinię: 10.12.2018

Nie udało się ? wyszly zakalce. Są dwie opcje: 1. Źle zrozumiałam instrukcje przepisu (czekałam az urośnie o 1.5 g, miało być 1.5 h??) 2. Drożdżom kończył się termin przydatności ?

Renia

Dodano opinię: 31.12.2018

Miało być 1,5 h:)

Ewa

Dodano opinię: 31.12.2018

Wyszły super. Dziękuję za kolejny świetny przepis.

Renia

Dodano opinię: 31.12.2018

Z połowy ciasta zrobiłam buleczki(następnym razem je lepiej do prawie i posole), a druga część wykorzystalam jako spod do pizzy. I powiem, że lepszej pizzy domowej nigdy nie zrobilam:) od dzisiaj to moje ciasto numer 1 na pizze

AnaR

Dodano opinię: 23.02.2020

A czy można to ciasto zagnieść wieczorem, po wyrośnięciu trzymać w lodówce i rano upiec??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.02.2020

tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek