Składniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich;
kiwi;
garść suszonej żurawiny;
amarantus ekspandowany.
Płatki zalewamy wodą, wrzucamy posiekaną żurawinę i gotujemy do miękkości (ja gotuje ok. 7 min, żeby całkiem wchłonęły wodę i były ”pulchne” i gęste (wtedy trzymają się łyżki). Studzimy, dodajemy pokrojone kiwi, posypujemy amarantusem i jemy.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Dziewczyny, czy macie jakąś sprawdzoną żurawinę? Każda, którą do tej pory znalazłam była niestety słodzona 🙁 i nie wiem czy mogę taką podać córce 10-miesięcznej?
RAczej każda w normalnych sklepach jest czymś słodzona, ale dziecko nie zjada przecież całego opakowania tylko odrobinę, więc od czasu do czasu nic mu się nie stanie:) Zerknij to internetowych eko-sklepów może znajdziesz.
Żurawinę bez cukru kupisz w badapak.pl tyle że ona jest mega kwaśna więc polecam wtedy potrawę doslodzić daktylami.
Zanim kupiłam amarantus ekspandowy w rossmannie to kupiłam tylko „amarantus” w lidlu firmy sante.jak taki zwykły amarantus przygotowywać?
Tak. Ziarna amarantusa zawsze gotujemy. Na blogu znajdziesz przepisy z ziarnami.
Przez przypadek gotowałam z płatkami amarantus ekspandowany. Czy stracił swoje właściwości??
Raczej nie.
Kiedy mogę podać kiwin dziecku?:)
najlepiej w sezonie na kiwi:)
Czy zorawine mozna zastapic rodzynkami?
Tak
Ile dodać wody? Brakuje tego w przepisie 🙂
Około 1 1/4 szkłanki
Mam pytanie do samych płatków. Czy trzeba je gotować czy można zalać wrzątkiem i odstawić aż wchłoną wodę?
Mozna tak i tak