Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

02 stycznia 2015

„Orzechowy omlet”

4 jajka;2 łyżki orzechów zblendowanych (u mnie mieszanka włoskich, nerkowca i laskowych);2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna);1 łyżka jogurtu naturalnego;1 banan;kilka listków mięty;olej kokosowy(lub inny). Orzechy zblendować, banana rozgnieść widelcem.W misce rozbełtać jajka, dodać do nich jogurt, mąkę, orzechy, rozgniecionego banana i porwane drobno listki mięty. Wszystko wymieszać dokładnie.Patelnię wysmarować olejem...

4 jajka;
2 łyżki orzechów zblendowanych (u mnie mieszanka włoskich, nerkowca i laskowych);
2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna);
1 łyżka jogurtu naturalnego;
1 banan;
kilka listków mięty;
olej kokosowy(lub inny).

Orzechy zblendować, banana rozgnieść widelcem.
W misce rozbełtać jajka, dodać do nich jogurt, mąkę, orzechy, rozgniecionego banana i porwane drobno listki mięty. Wszystko wymieszać dokładnie.
Patelnię wysmarować olejem i dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
W obróceniu omletu na drugą stronę pomoże nam talerz, który należy przyłożyć do patelni, a następnie obrócić ją do góry dnem, by omlet znalazł się na talerzu. Następnie należy go zsunąć ponownie na patelnię i smażyć z drugiej strony.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (17)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 02.01.2015

pyszny omlet, uwielbiam wszystko, co orzechowe! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.01.2015

Na zdrowie!:)

Karolina Sawulak

Dodano opinię: 04.01.2015

Kupione <3 tylko banan gdzieś się w przepisie zapodział 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.01.2015

Najadł się na święta i zaspał:)Ale już trafił na swoje miejsce;)Dzięki!

Anonymous

Dodano opinię: 05.01.2015

Mniam! I Dzieciowi i mnie smakowało:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2015

Bardzo się cieszę:)

Marta Gardyna-Ciosek

Dodano opinię: 14.01.2015

czy można czymś zastąpić jogurt, bo mój jest „bezkrowi”, a te kozie są strasznie płynne i kwaśno-gorzkie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.01.2015

Możesz użyć mleka roślinnego. Pozdrawiam!

Paula

Dodano opinię: 13.02.2016

świetne:) u nas bez jogurtu i trochę więcej orzechów, MNIAM!

gdyby nie wasz blog to nie wiem co by moje dziecko jadło:))

Natalia

Dodano opinię: 08.06.2016

Czym można zastąpić banana ? Córa po bananie ma straszne rozstroje żołądkowe, a nawet jakbym chciała zrobić omlet sobie (uwielbiam wszystko co słodkie, orzechowe…) to za bananem jakoś też szczególnie nie przepadam 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.06.2016

Np. Innymi owocami lub syropem daktylowym.

Karolina

Dodano opinię: 28.06.2016

Pyszny był 🙂 Nie mam dzieci a i tak korzystam z przepisów na tym blogu 🙂

Jagna

Dodano opinię: 27.08.2016

Super są Wasze przepisy na omlety. Bez nich nie przemyciłabym jajek do diety mojego malucha bo za nimi nie przepada. A tu tak dobrze się kamuflują:)

Cocina con Antek y Mama: Tortilla de plátano y frutos secos – ¡Mecachis Mama!

Dodano opinię: 28.04.2017

[…] es de una página polaca de recetas BLW, Ala Antkowe BLW. Puedes encontrar la receta original aquí. Si sabes polaco, te la […]

Agata

Dodano opinię: 20.02.2021

A takie pytanie o wiek dziecka, napisane że od 12 miesięcy, wcześniej nie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Można wcześniej. To nasz jeden z pierwszych przepisów i wtedy oznaczałyśmy wiek, w którym dostały je nasze dzieci.

Marcelina

Dodano opinię: 12.03.2021

Zamiast bełtać jajka proponuje ubić jajka jak na biszkopt wówczas omlet wychodzi pulchny. Ja dodałam orzechy pekan i wiórki kokosowe, a zamiast mąki pszennej – owsianą i powstał omlet petarda.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek