4 jajka;
2 łyżki orzechów zblendowanych (u mnie mieszanka włoskich, nerkowca i laskowych);
2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna);
1 łyżka jogurtu naturalnego;
1 banan;
kilka listków mięty;
olej kokosowy(lub inny).
Orzechy zblendować, banana rozgnieść widelcem.
W misce rozbełtać jajka, dodać do nich jogurt, mąkę, orzechy, rozgniecionego banana i porwane drobno listki mięty. Wszystko wymieszać dokładnie.
Patelnię wysmarować olejem i dobrze rozgrzać. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
W obróceniu omletu na drugą stronę pomoże nam talerz, który należy przyłożyć do patelni, a następnie obrócić ją do góry dnem, by omlet znalazł się na talerzu. Następnie należy go zsunąć ponownie na patelnię i smażyć z drugiej strony.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
pyszny omlet, uwielbiam wszystko, co orzechowe! 🙂
Na zdrowie!:)
Kupione <3 tylko banan gdzieś się w przepisie zapodział 😉
Najadł się na święta i zaspał:)Ale już trafił na swoje miejsce;)Dzięki!
Mniam! I Dzieciowi i mnie smakowało:)
Bardzo się cieszę:)
czy można czymś zastąpić jogurt, bo mój jest „bezkrowi”, a te kozie są strasznie płynne i kwaśno-gorzkie?
Możesz użyć mleka roślinnego. Pozdrawiam!
świetne:) u nas bez jogurtu i trochę więcej orzechów, MNIAM!
gdyby nie wasz blog to nie wiem co by moje dziecko jadło:))
Czym można zastąpić banana ? Córa po bananie ma straszne rozstroje żołądkowe, a nawet jakbym chciała zrobić omlet sobie (uwielbiam wszystko co słodkie, orzechowe…) to za bananem jakoś też szczególnie nie przepadam 🙁
Np. Innymi owocami lub syropem daktylowym.
Pyszny był 🙂 Nie mam dzieci a i tak korzystam z przepisów na tym blogu 🙂
Super są Wasze przepisy na omlety. Bez nich nie przemyciłabym jajek do diety mojego malucha bo za nimi nie przepada. A tu tak dobrze się kamuflują:)
[…] es de una página polaca de recetas BLW, Ala Antkowe BLW. Puedes encontrar la receta original aquí. Si sabes polaco, te la […]
A takie pytanie o wiek dziecka, napisane że od 12 miesięcy, wcześniej nie?
Można wcześniej. To nasz jeden z pierwszych przepisów i wtedy oznaczałyśmy wiek, w którym dostały je nasze dzieci.
Zamiast bełtać jajka proponuje ubić jajka jak na biszkopt wówczas omlet wychodzi pulchny. Ja dodałam orzechy pekan i wiórki kokosowe, a zamiast mąki pszennej – owsianą i powstał omlet petarda.