6 porcji

image

 

Pełnowartościowe białko, szlachetny tłuszcz, źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku, kwasu foliowego… Orzechy to skarb nad skarby!

Naleśniki

1 i 1/4 szklanki mleka

1 szklanka mąki

1 jajko

2 łyżki sproszkowanych orzechów (u mnie włoskie)

1 łyżka sezamu

1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

Nadzienie

Około 150 g twarogu

1/2 słodkiej gruszki

1 łyżka rodzynek

opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

 

Przygotuj ciasto na nalesniki. Wlej mleko do miski, dodaj mąkę, sproszkowane orzechy, sezam, jajko i olej – zmiksuj oub wymieszaj dokładnie rózgą. Odstaw na co najmniej 30 minut. A następnie smaż naleśniki z obu stron do zrumienienia.

W tym czasie zrób nadzienie. Zalej rodzynki gorącą wodą i odstaw na chwilę, a następnie odsącz i posiekaj.  W misce rozgnieć twaróg. Gruszkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do twarogu wraz z rodzynkami i miodem. Wymieszaj wszysko. 

Posmaruj każdy placek naleśnikowy nadzieniem i zwiń w dowolny sposób.

Wg mnie nie ma potrzeby dosładzać naleśników miodem, bo gruszka nadała im wystarczającą słodycz.

Naleśniki możesz nadziać dowolnym farszem.

imageimage