Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 kwietnia 2014

Orkiszowe świderki z łososiem i szpinakiem

Składniki: makaron orkiszowy świderki liście szpinaku pieprz czarny jajko (nie koniecznie) łyżka oliwy z oliwek łyżka wody kawałek łososia świeży, posiekany koperek zioła prowansalskie sok z cytryny Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Gotuj na parze przez ok 10min (w zależności od tego jak gruby kawałek ryby posiadasz). Świeże...


Składniki:
makaron orkiszowy świderki
liście szpinaku
pieprz czarny
jajko (nie koniecznie)
łyżka oliwy z oliwek
łyżka wody
kawałek łososia
świeży, posiekany koperek
zioła prowansalskie
sok z cytryny
Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Gotuj na parze przez ok 10min (w zależności od tego jak gruby kawałek ryby posiadasz).
Świeże liście szpinaku dokładnie umyj, odetnij łodyżki i duś na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i wody aż zmiękną. Dopraw pieprzem do smaku i/lub czosnkiem.
Jajko ugotuj na twardo. Połącz liście szpinaku z jajkiem i zblenduj na gładki krem.
Makaron ugotuj do miękkości. Odcedź makaron i wymieszaj dokładnie z masą szpinakową. Podawaj z kawałkami łososia:)
W wersji dla rodziców- dopraw solą i czosnkiem:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (11)

Kasia

Dodano opinię: 03.08.2015

Zrobione, wyszło przepyszne, dziękuję dziewczyny 🙂

Paula

Dodano opinię: 20.10.2015

ile tego szpinaku:)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2015

Tyle ile chcesz:)

Bogusia

Dodano opinię: 01.06.2016

Czy można świeży szpinak zastąpić mrożonym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.06.2016

Tak.

Gosia

Dodano opinię: 03.09.2016

Witam,

A makaron razowy może być ? Jakiego najlepiej używać ?

Synek ma 14 miesięcy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2016

Raz na jakiś czas owszem, można podać, ale lepiej by małe dzieci błonnik czerpały przede wszystkim z owoców, ze zbóż błonnik przyda im się gdy bedą starsze.

Karolina

Dodano opinię: 02.12.2016

A jak ugotować na parze jak nie mam tego sprzętu? 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2016

A masz takie sitko na które kładzie się pyzy/ kluski?

Teresa

Dodano opinię: 07.06.2017

Witam 🙂 Zaczne od tego ,że wasz blog jest świetny!!! Bardzo czesto z niego korzystam.
Mam do Was pytanie odnośnie szpinaku ,podobno nie można po raz drugi podrzewać szpinaku czy to prawda ? Ja czasem mam odbiadek dla mojej małej na dwa dni i zastanawiam się jak to jest z tym szpinakiem ? Z góry dziękuje za odp i Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.06.2017

Nie znamy takich newsów. Jakieś wiarygodne źródło?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek