4 porcje 8 miesięcy+

Omlet zebra to będzie w Waszym domu hit. Na śniadanie, drugie śniadanie. podwieczorek, kolację, co tam zamarzycie. 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 łyżka kakao
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie 1 łyżka syropu daktylowego

Oddziel żółtka od białek, żółtka wbij do miski. Dodaj do nich syrop daktylowy i miksuj, aż masa stanie się puszysta. Dodaj mleko i mąkę, i miksuj nadal do połączenia składników. Ubij białka i przełóż do masy. Zamieszaj szpatułką, by składniki się połączyły. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zamieszaj. 

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Za pomocą dużej łyżki lub małej chochelki nalej na środek patelni masę białą, na nią wlej masę kakaową i tak wlewaj masy naprzemiennie, aż się skończą. Smaż pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 10 minut. Jeśli góra omletu nie ścięła się, obróć omlet za pomocą talerza na drugą stronę. Przykryj nim patelnię, obróć, by omlet znalazł się na talerzu, a następnie zsuń go ponownie na patelnię. Smaż tylko chwilkę, około 1 minuty. 

To najwyższy czas, by poszukać prezentu na Dzień Dziecka. Masz już pomysł? Zobacz nasze pomysły na prezenty, które ucieszą dziecko. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep