12 miesięcy+

Tak, tak! Alaantkowe ma w przepisie sól:) Ale, ale! Kochani! Gdy mowa o kiszonkach, sól staje się niewidoczna;). Wartości, jakie wnosi w nasze organizmy taki małosolniak, są nieporównywalne z solą w nim zawartą. Przede wszystkim witamina C, ponadto witaminy z grupy B, witaminy K, E oraz mikroelementy: magnez, potas, sod, żelazo. NIE BÓJMY SIĘ KISZONEK! 

Składniki:

Około 40- 45 małych ogorkow gruntowych

  • 1 litr wody
  • 1 lyżka kopiasta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 duże liście chrzanu
  • 6 małych listków wiśni
  • 3 duże łodygi z kwiatem kopru
  • 9 małych ząbków czosnku

Ogórki i liście umyj. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, wymieszaj, by się rozpuściły. Odstaw.

Przygotuj 3 słoiki (2 x 1 l i 1 x 0,5 l ). Na dnie ułóż liście chrzanu i wiśni oraz czosnek w łupinkach (po 3 na słoik). Włóż pionowo ogórki. Moje są zawsze ciasno ułożone. Pomiędzy ogórki wciśnij koper. Po jednym na słoik. Zalej wszystko gorącą (ale nie wrzącą )wodą z solą i cukrem. Zakręć i odstaw.

Jeśli chcę, by ogórki były zakiszone już następnego dnia, nacinam je wzdłuż( nie do końca) przed włożeniem do słoika. Jeśli tego nie zrobimy, gotowe bedą za 2 dni:)

Z podanych składników wyjdą ogórki w 2 słoikach litrowych i w jednym 0,5 litrowym.

A do pary dla ogóreczków zróbcie smalczyk;) A co… Przepis na domowy smalec znajdziecie TUTAJ.

A TU wersja wege.

Przepis otagowany jest 12+,  ale wszystkie nasze dzieci poznały ich smak dużo wcześniej. Pozwalałyśmy na to, bo ich walory są wartość jest wyższa niż obecności soli. Oczywiście, nie jedli ich na śniadanie, obiad i kolacje po 4 sztuki;) Bobasy zazwyczaj je tylko ciumają:)

image

Skorzystaj z promocji Ali i Antka i kup naszą najnowszą ilustrowaną książkę kucharską dla dzieci

10 % taniej

z kodem: urodziny. 

Promocja ważna w dniach 20-22 lipca 2020r.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep