
4 porcje 12 miesięcy+
Domowe nuggetsy to poezja smaku:) Nie porównuj ich do tych kartonowych z „makdonald”:) ani do innych, sklepowych zamienników. Na szczęście przygotowanie domowych nuggetsów nie zajmuje wiele czasu, a efekt murowany. Chrupiące i pyszne!
Składniki:
- 500g piersi z indyka lub kurczaka
- po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, oregano, curry
- 2 łyżki płynnego miodu (po 12 m!)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 gałązki świeżej natki pietruszki
- 1 jajko
- szklanka płatków kukurydzianych
- olej rzepakowy do natłuszczenia blachy
Piersi z indyka lub kurczaka pokrój na kawałki wielkości kciuka albo połowy kciuka. Przełóż do dużej miski.
Do drugiej miski wbij jajko, dodaj miód, przyprawy, sok z cytryny i całość dokładnie rozbełtaj. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj. Przelej marynatę do miski z mięsem i dokładnie wymieszaj. Możesz odstawić do lodówki na 30minut, by mięso przeszło smakiem przypraw. Jeśli tego nie zrobisz, świat się nie skończy:)
Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i skrop olejem.
Płatki kukurydziane przesyp do malaksera i rozdrobnij na małe kawałki. Przesyp do miski. Mięso obtaczaj w płatkach kukurydzianych, a następnie układaj na blaszce.
Piecz na środkowym poziomie piekarnika 10 minut, a następnie za pomocą łopatki przewróć kąski na drugą stronę i piecz jeszcze 5-7 minut. Sprawdź jeden kawałek czy w środku nie jest surowy. Nie trzymaj za długo kawałków w piekarniku, by nie były suche.
Podawaj z surówką, keczupem, sosem czosnkowym czy jogurtem:) Smacznego!
Nugettsy smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz je spakować na piknik, majówkę lub dłuższą wycieczkę. Zobacz wszystkie nasze lunchoboxy, które idealnie nadają się do szkoły na drugie śniadanie oraz do przechowywania jedzenia w podróży czy na placu zabaw.






Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Twój komentarz