7 porcji

,IMG_1889

1 szklanka mleka

2/3 szklanki kaszy manny

1 jajko

1 laska wanilii

opcjonalnie 1 gałązka mięty

opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki oleju kokosowego lub innego

 

Wsyp kaszę do miski i zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około 30 minut (niezbędne).

Po tym czasie dodaj jajko, olej, ziarenka z laski wanilii, posiekane listki mięty. Wymieszaj.

Skrop patelnię olejem i dobrze rozgrzej. Zmniejsz odrobinę ogień i smaż naleśniki do zrumienienia z obu stron. 

Naleśniki przewracaj delikatniej niż te klasyczne na mące i smaż z każdej strony chwilę dłużej, ale pamiętaj, nie na dużym ogniu lecz na średnim.

Możesz podać polane syropem daktylowym lub z nadzieniem bananowym czy z orzechowym.

IMG_1899

IMG_1879IMG_1897