5 porcji 7 miesięcy+

Sos do spaghetti to jedno z najprostszych dań, które zajmuje w przygotowaniu kilka minut. Pewniak, który smakuje całej rodzinie. Zawsze.

Składniki:

  • 350-400 g mięsa mielonego z szynki (wieprzowej);
  • 1 puszka pomidorów bez skórki lub w sezonie ok 6 średnich pomidorów obranych ze skóry;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pół doniczki świeżej bazylii;
  • 1 łyżka oleju;
  • opcjonalnie 3 suszone pomidory i tarty parmezan.

 

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ja wykonuje te wszystkie czynności w blenderze (mini malakserze z nożykiem).

Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć mięso, za pomocą drewnianej szpatułki, rozdrobnij e i podsmażaj kilka minut, tylko do momentu, aż mięso się zetnie. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zamieszaj. Dalej chwilę podsmażaj. W tym czasie pomidory wraz z zalewą przełóż do blendera, dodaj umyte listki z bazylii, koncentrat pomidorowy i zmiksuj na sos. Zalej nim patelnię z mięsem, a następnie wymieszaj. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodaj wodę, wymieszaj i przykryj. Gotuj 25 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W między czasie ugotuj ulubiony makaron. Pamiętaj, że maluszkom najlepiej ugotować taki, który łatwo chwycić w małą rączkę, a nie spaghetti:)

Czasami jeśli sos jest za rzadki, „zaklepuję” go niewielką ilością mąki. Jak to zrobić? W kubku wymieszaj 1 czubatą łyżkę mąki np. pszennej lub ziemniaczanej z małą ilością wody (1/4 kubka), wlewaj powoli płyn do sosu i mieszaj. Gdy zgęstnieje, doprowadź do wrzenia i wyłącz. Gotowe:)