Kotlety rybne z warzywami - czy może być zdrowiej?:) Wciąż za mało jemy ryb. Czasem z obawy o ości, bywa że z niewiedzy, którą wybrać, ale często, bo wydaje nam się, że nie będzie smakowała. Nie zastanawiajcie się, tylko próbujcie. tak podana ryba jest bezpieczna, bo mięso jest zblendowane i przesmaczna. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

  • 400 g filetu z halibuta/dorsza
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 mała marchewka
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka błyskawicznej kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie 2 łyżki tartej mozzarelli

Sprawdź rybę pod kątem ości. Pokrój na większe kawałki. Obierz marchewkę i cebulę. 

Do misy malaksera włóż cebulę, marchewkę i paprykę. Zblenduj, by miały konsystencję jak po starciu na grubych oczkach tarki. Dodaj do warzyw rybę i zblenduj całość. 

Przełóż made do miski, dodaj jajko, kaszę, pieprz, mozzarellę i wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Odstaw na 15 minut. 

W tym czasie zblenduj patki kukurydziane. Powinny mieć grubość bułki tartej. 

Formuj z masy rybnej kotleciki i obtaczaj je w panierce z płatków. 

Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na niewielkim ogniu do zrumienienia z obu stron. Kotleciki możesz również upiec w 180’C z termoobiegiem przez około 20 minut. Skrop je wcześniej olejem. 

Kotleciki możesz podać z sosem czosnkowym (jogurt+czosnek) lub koperkowym (jogurt+koperek) 

Twoje dziecko ma problemy z nauką picia z otwartego kubeczka? Wypróbujcie kubek Reflo. Dzięki specjalnej wkładce reguluje strumień płynu, zmniejszając ryzyko oblania i zachłyśnięcia się. To polecany przez nurologopedów kubek, który wspiera rozwój dziecka. 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep