Te Misiaki są przesłodkie i przesmaczne. Wyglądają identycznie jak te sklepowe, ale smakują lepiej, no i co najważniejsze, mają lepszy skład.

Ten przepis pochodzi na naszego najnowszego e-booka z przepisami na piknik i do szkoły. Już wkrótce premiera. Zapisz się, by jej nie przegapić i skorzystać z promocji!

(KONIECZNIE SPRAWDŹ POCZTĘ(W TYM SPAM) PO ZAPISANIU SIĘ , BY POTWIERDZIĆ MAIL!)

Składniki:

  • 3 jajka (w temp. pokojowej!)
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • opcjonalnie dla starszaków 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek domowej konfitury/ dżemu z dobrym składem
  • 1 łyżeczka masła

Do wykonania tych misiów użyłyśmy foremki w takim kształcie. To świetny pomysł, a dzieciaki będą zachwycone. Kupisz je, klikając w przycisk poniżej:

Zanim przystąpisz do pracy, wyjmij jajka z lodówki oraz mleko, tak by były w temperaturze pokojowej, gdy zaczniesz pieczenie.

Przygotuj blachę do babeczek w  kształcie “misiów”. Natłuść dokładnie małą ilością masła. Piekarnik nastaw na 175’C z termoobiegiem.

Oddziel białka od żółtek i ubij je w dużej misce na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna wsyp cukier waniliowy oraz stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając pianę mikserem. Nie spiesz się, im dłużej będziesz miksować, tym bardziej puszyste będą biszkopciki. Pod koniec dodaj mleko (również w temperaturze pokojowej), zmiksuj i odstaw mikser. Powoli zacznij przesiewać małe partie mąki do masy. Mieszaj pianę silikonową szpatułką, zanurzając głęboko i powoli, by piana nie opadła. 

Do małej miseczki przełóż 3-4 łyżki masy i wymieszaj z kakao.

Nakrapiaj uszka, oczka i nogi kakaową masą, a następnie napełnij foremki do pełna masą jajeczną. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Gdy misie upieką się, wyjmij z piekarnika i od razu przechyl blaszkę do góry dnem by misie wypadły. Studź na kratce. 

Za pomocą szprycy i rękawa nadziej każdego misia 1 łyżeczką dżemu lub konfitury. Przechowuj w zamkniętym pudełku.

Uwagi: Do upieczenia misiów na zdjęciu wykorzystano metalową blachę na 6 sztuk małych misiów. Możesz użyć silikonowych foremek o innym kształcie. Blaszkę kupisz w naszym sklepie.

Cukier waniliowy to nic innego jak biały/ trzcinowy cukier z dodatkiem ekstraktu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii. Warto go dodać do wypieku, misie będa miały pyszny, waniliowy smak. Sprawdź skład cukru waniliowego, na rynku dostępnych jest wiele takich, które zawierają tylko cukier i wanilię. 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep