12 porcji 12 miesięcy+

Ufff wczoraj zapowiedziałyśmy naszą najnowszą książkę kucharską, a Wy zaatakowaliście naszą skrzynkę odbiorczą w ilości niewyobrażalnej! Dziękujemy! Jeśli ktoś jeszcze nie zapisał się na newsettera, by najszybciej dowiedzieć się o starcie sprzedaży książki, niech szybko tutaj klika:

A teraz obiecany przepis. Dzieci zawsze, ale to zawsze, będą zadawać pytanie- czy jest coś słodkiego? No pewnie, że jest:) 

Dziś nowa propozycja- muffinki z malinami i kakao.

Bardzo proste, a ich bazą są znana Wam z wielu przepisów ”stare” banany:) których skórka już  nie zachęca do jedzenia i których nikt nie chce…

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • garść mrożonych malin, lub sezonowych świeżych,
  • 1 czubata szklanka mąki np. pszennej, owsianej, orkiszowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki kakao naturalnego.
  • 3 łyżki cukru trzcinowego, kokosowego, miodu,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki płatków migdałowych.

Piekarnik nastaw na 185’C z termoobiegiem. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami.

banany obierz i rozgnieć widelcem. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, olej, mleko, wymieszaj łyżką.

Dodaj kakao, proszek, sodę, cukier/ miód, mąkę i ponownie wymieszaj. Wsyp maliny i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości. Płatki migdałowe rozgnieć w dłoniach, posyp nimi babeczki.

 Wstaw do piekarnika na 20 minut, na środkowy poziom. 

Po ostygnięciu możesz je dodatkowo posypać ”cukrem pudrem” od Helpy, czyli jabłkową posypką świetnie udającą puder:) 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep