Wakacyjny luz minął zdecydowanie za szybko:(

Dzieci zaraz wrócą do przedszkoli, żłobków, zaczną się zielone smary i jesienne deszcze. Ha ha ha, dobra, trochę popłynęłam z tą jesienią:) Tak czy siak, szkoda, że lato nie trwa cały rok. Uwielbiamy sezonowe owoce i to co można z nich przygotować. Dziś zapraszamy Was na błyskawiczne w wykonaniu, muffiny z borówkami. Są mięciutkie, puszyste, pyszne! I bardzooo słodkie, bez dodatku cukru rzecz jasna:)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej;
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego;
  • 1 jajko;
  • 1 bardzo dojrzały, duży banan;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • 1/2 szklanki borówek;
  • 1/3 łyżeczki cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego.

 

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami. Silikonowych foremek nie trzeba niczym wykładać.

Rodzynki zalej wrzątkiem, a po 5 minutach odcedź. W misce połącz: mąkę, amarantus, cynamon, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszaj.

Banana rozgnieć widelcem i dodaj do miski. Dodaj olej,  rozbełtane jajko, rodzynki i całość wymieszaj. Nakładaj porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch każdej babeczki ułóż po 3-4 borówki, dociśnij je do środka, i tak podczas pieczenia wypłyną.

Piecz 20 minut, na środkowym poziomie piekarnika.

Smacznego!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep