10 szt porcji 12 miesięcy+

Przyjęło się, że podwieczorek jest na słodko, ale to nie jest obowiązek, czy świecka tradycja:)Taka wytrawna przekąska to świetne urozmaicenie. Oczywiście robi się błyskawiczne. A pachnieeeee... jak we włoskiej restauracji.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki oregano,
  • 1,4 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 4 łyżki tartej mozzarelli/ innego sera żółtego,
  • 1/4 papryki czerwonej,
  • 1 mała cebula,
  • czarnuszka do posypania,
  • olej rzepakowy do smażenia warzyw. 

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Obierz cebulę. Pokrój ją i paprykę w kosteczkę, i zeszklij je na niewielkiej ilości oleju. Ostudź.  W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, oregano, pieprz i ser. Oddziel żółtko od białka. Do drugiej mniejszej miski dodaj składniki mokre: mleko, olej, żółtko i zamieszaj, np. mikserem. Dodaj warzywa i zamieszaj łyżką. Przelej masę do suchych składników i zamieszaj łyżką. Ubij pianę z białka i dodaj do masy. Zamieszaj łyżką. 

*dorosłym i starszakom możesz dosolić ciasto.

Przełóż masę do foremek na mufinki i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. 

Przepis otamowany jest 12+ ze względu na mozzarellę. Możesz ją dodać na końcu, a wcześniej przygotować muffinkę dla niemowlaka i mu taką podać. 

Świetnie smakują z sosem czosnkowym (jogurt grecki + czosnek)

JUŻ WKRÓTCE PREMIERA NASZEJ NAJNOWSZEJ KSIĄŻKI. Tym razem to książka kucharska dla dzieci. cała ilustrowana. Dzięki rysunkom, dzieci będą mogły same czytać przepisy i samodzielnie gotować. Zapisz się na listę oczekujących, by nie przegapić jej premiery.

Kliknij TUTAJ.

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep