12 porcji

Smak sernika zamknęty z muffinkach, czyli szybki i smaczny podwieczorek:)

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
2 łyżki syropu daktylowego/klonowego

nadzienie:

250 g twarogu półtłustego
1 żółtko

1/2 laski wanilii

1 łyżka rodzynek

1 łyzka syropu daktylowego

postaraj sie, by składniki były wcześniej wyjęte z lodówki.(ser i jajko) 

Rodzynki namocz w gorącej wodzie (około 20 minut). Suche składniki (mąkę i proszek) wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj do nich mleko, jajka, syrop i olej i połącz wszystko łyżką lub mikserem. W drugiej miseczce rozgnieć widelcem ser, syrop i żółtko. Dodaj do nich namoczone rodzynki i ziarenka z laski wanilii i wymieszaj. 

Do foremek na muffinki przekładaj po jednej łyżce ciasta i po jednej nadzienia tak, by wypełniłu 3/4 foremki. 

Piecz muffinki w 200'C z termoobiegiem przez 20 minut. 

 

Antka ulubiony miś-Klaps, też dostał muffinkę:)

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep