Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 grudnia 2014

Muffinki owsiane jabłkowo-cukiniowe

Składniki:1,5 szklanki mąki owsianej (może być pszenna jeśli nie macie, albo zmielone na mąkę płatki owsiane);2 jajka;1 duże, słodkie jabłko (obrane,starte na grubych oczkach tarki);1 mała cukinia (obrana, starta na grubych oczkach tarki, dobrze odciśnięta z soku);1/3 szklanki roztopionego masła/ oleju rzepakowego;4 suszone daktyle (posiekane na małe kawałki);opcjonalnie 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych;1 kubek...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/12/muffinki-owsiane-jabkowo-cukiniowe.html

Składniki:
1,5 szklanki mąki owsianej (może być pszenna jeśli nie macie, albo zmielone na mąkę płatki owsiane);
2 jajka;
1 duże, słodkie jabłko (obrane,starte na grubych oczkach tarki);
1 mała cukinia (obrana, starta na grubych oczkach tarki, dobrze odciśnięta z soku);
1/3 szklanki roztopionego masła/ oleju rzepakowego;
4 suszone daktyle (posiekane na małe kawałki);
opcjonalnie 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych;
1 kubek jogurtu naturalnego (u mnie Bakoma zielony 150g);
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
1 łyżeczka cynamonu.

W dużej misce połącz suche składniki i wymieszaj. Dodaj rozbełtane jajka, jogurt, starte jabłko i cukinię (cukinii powinno być mniej więcej tyle co w jednej szklance:) ), orzechy, masło/olej, daktyle i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremek na muffinki (ja mam silikonowe więc nie potrzeba ich natłuszczać, metalowe najlepiej wyłożyć papierowymi papilotkami) i piecz w 180’C z termoobiegiem przez 20min. na środkowym poziomie piekarnika.

                         Pamiętajcie, by dzieciom do 3 r.ż. nie podawać orzechów w całości.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (50)

Anonymous

Dodano opinię: 10.12.2014

Odnośnie nie podawania orzechów w całości…dlaczego nie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2014

Orzechy na ogół są twarde, trudno je rozgryźć małym dzieciom i mogą się nimi krztusić, a np. kulkami całych orzechów laskowych zadławić. Dla przezorności, lepiej je rozłupać na mniejsze kawałki, lub całkiem zmielić.Chodzi tylko o kwestię bezpieczeństwa. Oczywiście, są dzieci które sobie świetnie radzą z orzechami w całości, ale lepiej uważać:)

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 10.12.2014

świetne muffinki, też bym je zajadała 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2014

To do roboty:))))

Anonymous

Dodano opinię: 10.12.2014

Niedawno czytałam, żeby w ogóle orzechów nie dawać dzieciom do 3 roku życia, podobno silnie uczulają? Da się w wersji bezglutenowej zrobić te muffiny? Może mąka jaglana da radę? Wyglądają obłędnie 🙂 Pozdrawiam Kasia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2014

Owies jest bezglutenowy, można poszukać mąki która nie jest nim zanieczyszczona, albo zmieszać kukurydzianą z gryczaną, jaglaną, można kombinować:) Co do orzechów, jeśli w rodzinie nie było alergii to można wcześniej podawać i obserwować reakcję dziecka. Ja zmielone orzechy w małych ilościach dodawałam do dań córce już ok. 1 roku.

Anonymous

Dodano opinię: 11.12.2014

Witam! A czy można dać coś innego zamiast jogurtu? Moje dziecko ma skazę

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.12.2014

Mleko roślinne, może pół szklanki będzie ok., ale nie gwarantuję:)

Anonymous

Dodano opinię: 23.12.2014

dziękuję dziś spróbuję z mlekiem 🙂 Pozdrawiam!

Anonymous

Dodano opinię: 15.12.2014

Robiłam dziś muffiny 🙂 syn zajadał, ale szczerze mówiąc mnie nie powaliły. Bardzo prawdopodobne, że z mojej winy 😉 Wyszły mi bardzo mokre w środku, jakby surowe, ale jednak upieczone. Co zawaliłam? Za słabo zmielone płatki owsiane? Za dużo cukinii? Za dużo jogurtu? Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.12.2014

Muffinki będą „mokre” bo jest w nich cukinia i jabłko, więc w tym połączeniu suche nigdy nie będą. Ale może wyszły zbyt mokre, paćkowate, to może być wina właśnie płatków- muszą być zmielone na mąkę, cukinia musi być dobrze odciśnięta z soku, a jogurtu tyle ile podałam w przepisie:)

Anonymous

Dodano opinię: 16.12.2014

aha, i jest odpowiedź! w przepisie nie było, że trzeba odcisnąć cukinię i oczywiście sama na to nie wpadłam 😉 następnym razem się poprawię 😉 i spróbuję zrobić z mąką pszenną, bo owsianej nigdzie nie znalazłam, a wina płatków tez może być.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.12.2014

Zaraz dopiszę o tym odciśnięciu żeby wszyscy pamiętali:)

Anonymous

Dodano opinię: 03.01.2015

Czy dla prawie 9 miesięczniaka proszek do pieczenia i sodę można podawać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.01.2015

Uważam, że taka ilość proszku i sody nie wyrządzi dziecku krzywdy:) W końcu, nie zje ono wszystkich babeczek prawda?:)

Anonymous

Dodano opinię: 07.01.2015

Można zrobić bez cukinii? Wyjdzie? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.01.2015

Nie:)

Ania

Dodano opinię: 02.02.2015

Bardzo fajne mufinki, takie inne niż wszystkie. Dziecko się zajadało, ja tez, mąż już niezbyt 🙂 Ale przyznam się do grzeszku, bo posypałam wierzch muffinek brązowym cukrem. Bez tego dla mnie by były troszkę za mało słodkie, mimo iż dodałam podwójną ilość daktyli (a można było jeszcze więcej).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.02.2015

Jasne, każdy z nas przyzwyczajony jest do słodkiego smaku bardziej lub mniej:)

Anonymous

Dodano opinię: 24.02.2015

Przepyszne! Jestem Wam bardzo wdzięczna za wszystkie przepisy, nie wiem, czy znalazłabym w sobie tyle energii i chęci, by rozszerzać dziecku dietę BLW, gdybym nie znała Waszej strony 🙂 A czy już wiadomo, kiedy ukaże się Wasza książka kucharska? Bieganie między kuchnią a komputerem to zasadniczy minus 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2015

Dziękujemy:)))) Książka ukaże się już wiosną:))

paula

Dodano opinię: 24.08.2015

witam, a czym mogę zastąpić jajko? moja Natka ma uczulenie…..

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2015

Hmm, może dodaj banana lub 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego+ 1 łyżkę wody:)

Ewa

Dodano opinię: 18.05.2021

Pycha babeczki 🙂 dodałam suszone morele zamiast daktyli gdyż akurat to miałam i babeczki przecudne

Magdalena

Dodano opinię: 17.04.2016

Czy zamiast daktyli mozna dodac zurawine/ rodzynki??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.04.2016

Tak:)

Małgosia

Dodano opinię: 06.07.2016

Sukces! Dziecko się zajada, a ostatnio jest problem z jedzeniem. Raz że idą zęby hurtem(do tego późne ząbkowanie), dwa upały, trzy – testuje wszystkie wasze przepisy i ostatnio mam pare porażek kulinarnych 😀 nie wszystko wychodzi, i cztery – moje dziecko upodobało sobie ostatnio tylko i wyłącznie słodkie smaki w postaci owoców, więc warzywa ble.

Muffinki zrobiłam z mąki pszennej bez orzechów, wyszły super, wszyscy we 3 jemy 🙂
 

Iwa

Dodano opinię: 02.08.2016

Przepraszam, ale mam problem z cukinią, co to znaczy "mała" – czy można by jakoś przybliżyć to wagowo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2016

Mała znaczy hmm taka na ok 18 cm:)

Marta

Dodano opinię: 13.06.2018

Czy mogę dodać truskawki w kawałkach? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.06.2018

Tak

Ania

Dodano opinię: 27.06.2018

A można zupełnie pominąć i jogurt i mleko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.07.2018

Musisz próbować. Konsystencja się zmieni.

Karolina

Dodano opinię: 18.09.2018

U mnie wyszly mokre w srodku mimo ze odcisnelam i… gorzkie i tu juz kompletnie nie wiem z winy jakiego skladnika :((

Weronika

Dodano opinię: 04.02.2019

W książce jest ten sam przepis tylko że z mąka kukurydziana i nie wyszło, na prawdę idzie się wkurzyć jak cała rodzina czeka na kolację…

Marta

Dodano opinię: 30.10.2019

Wyszły pycha! Zamiast jaj dałam siemię lniane i pominelam cynamon. Ale wydluzylam pieczenie do 30min i wyszły pyyyychaaaaaa. Sama zjadłam już 6 ?

Agnieszka

Dodano opinię: 30.06.2020

Świetne muffinki! Niestety nie miałam cukini, więc dodałam kalarepę. Dodatkowo synek alergik, więc jogurt naturalny zastąpiłam kokosowym, wyszły przepyszne, maluszek zajadał się i od razu po obiadku zjadł cała muffinke ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.07.2020

Intrygująca ta kalarepa

Karolina

Dodano opinię: 05.08.2020

Wyszły przepyszne!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.08.2020

:*

Sara

Dodano opinię: 08.10.2020

U nas zagoszczą na pewno na stałe córeczka bardzo lubi cukinię i zajada czy to w słonych czy słodkich potrawach bez znaczenia ?? Ja trochę zmodyfikowałam przepis A mianowicie dałam mniej cukini i zmieszałam mąki owsiana i przenna pełnoziarnista, dałam też odrobinę gryczanej i trochę amarantusa ekspandowanego. Zamiast daktyli suszone śliwki i jogurt był sojowy ?? A i zapomniałam obrać cukinię ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2020

Smaczne kombinacje 🙂

Ola

Dodano opinię: 21.03.2021

Zrobiłam muffinki tylko wyszły mi gorzkie. Dlaczego? :(Nie dodałam co prawda daktyli jakoś mi się zapomniało czy to dlatego? Da się to jakos uratować? Czy na stracenie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Daktyle nadają słodkości. Ciężko powiedzieć skąd gorzkawy smak.

Kim2

Dodano opinię: 27.04.2021

Czy daktyle trzeba wcześniej namoczyć w wodzie? Jeśli nie, to czy nie będą za twarde i suche po upieczeniu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Nie moczyłyśmy, ale jak się obawiasz, to oczywiście możesz namoczyć wczesniej

Lila

Dodano opinię: 24.05.2021

Mój synek ma już prawie pięć lat i swoja preferencje (mięso,mięso, czekolada, czekolada), ale i tak czasem wracam do Waszych przepisów, zwłaszcza że teraz ja jestem na diecie i nie mogę ani cukru ani pszenicy, a jajka wyłącznie w wypiekach. Cukinii nie odcisnęłam, ale piekłam dłużej i wyszły bardzo smaczne (idealne na śniadanie), chociaż porcję syna posypałam takimi mini drażetkami ciemnej bio czekolady,

Aga

Dodano opinię: 28.12.2021

Czy babeczki wyjdą z mąki żytniej pełnoziarnistej? Jak długo piec w takim przypadku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Powinny wyjśc, piecz podobnie i sprawdzaj patyczkiem

Zuzia

Dodano opinię: 30.12.2021

Ten przepis jest świetny. Można go dowolnie modyfikować i zawsze się udaje 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek