1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej;
niepełna szklanka mąki pszennej;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody;
2 jajka;
niepełna szklanka mleka roślinnego;
niepełna szklanka jogurtu naturalnego;
2 słodkie, miękkie gruszki (lub inny słodki owoc, który nada muffinom słodyczy).

Wszystkie składniki, prócz owoców, połączyć ze sobą. Gruszki obrać i zgnieść widelcem. Dodać do ciasta i wymieszać ponownie. Wylać ciasto do papilotek, mniej więcej do ich 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, już po 15 minutach kontrolując, czy nie za bardzo się spiekły.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam, wciskając w ciasto drobne kawałki ciemnej czekolady. Można również dodać około 1/2 szklanki cukru.
Muffinki są miękkie i, za sprawą gruszki, lekko wilgotne w środku.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep