Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 października 2016

Muffinki cukiniowo-orzechowe

Cukinia doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych jak i słodkich. Połączenie jej z orzechami, zaowocowało pysznymi muffinami.  1,5 szklanki mąki pszennej 200 g orzechów zmielonych (u mnie nerkowce) 1 średniej wielkości cukinia 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru kokosowego 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Nastaw piekarnik na...

Cukinia doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych jak i słodkich. Połączenie jej z orzechami, zaowocowało pysznymi muffinami. 

1,5 szklanki mąki pszennej

200 g orzechów zmielonych (u mnie nerkowce)

1 średniej wielkości cukinia

3 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki cukru kokosowego

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

Nastaw piekarnik na 190’C. W misce wymieszaj składniki suche: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, cukier kokosowy, cynamon, kardamon.

W drugiej misce rozbełtaj jajka, dodaj olej. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki-nie odlewaj soku.

Wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodaj do ciasta startą cukinię. Wymieszaj.

Przełóż ciasto do papilotek lub foremek do muffinek do 3/4 ich wysokości. Piecz około 20 minut z termoobiegiem. Kontroluj stopień zrumienienia.

Cukier kokosowy możesz zastąpić np. syropem daktylowym lub pominąć i wówczas możesz podać takie muffinki niemowlakowi.

IMG_1116

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (42)

Marzena

Dodano opinię: 17.10.2016

A ile tego syropu klonowego zamiast cukru kokosowego? Tez pol szklanki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Dałabym 4 łyzki.

kolko-i-krzyzyk

Dodano opinię: 17.10.2016

Juz myslalam, ze z kasztanow zrobilyscie :D:D

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.10.2016

Taka tam jesienna zmyłka:):):)

Kasia

Dodano opinię: 19.10.2016

A z czy wyjdą z jakąś mąką bezglutenową?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.10.2016

Ciężko powiedzieć. Próbuj, może kukurydziana?

Anna

Dodano opinię: 22.10.2016

właśnie zajadamy-pyszne, słodkie moke od cukini..super przepis:)

 

Julia

Dodano opinię: 24.10.2016

Bardzo smaczne połączenie. Na razowej orkiszowej również wyszły znakomicie. Pozdrawiam 🙂

Pauliną

Dodano opinię: 27.10.2016

Ile muffinek wyszło z takiej ilości składników?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2016

Około 16 sztuk

Magda_P

Dodano opinię: 06.11.2016

Przepyszne! 🙂

Paulina

Dodano opinię: 21.11.2016

Przepyszne

Anulka

Dodano opinię: 30.11.2016

czy na drugi dzień są smaczne? przetrwały u Was?;) zastanawiam się czy mogę upiec je poprzedniego dnia (potrzebuję na sobotę więc chciałam upiec w piątek;)  Dzięki!

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Tak, nasze na drugi dzień były smaczne.

Ania

Dodano opinię: 02.12.2016

ciasto wyszło dość suche, po starciu cukinii nie było co odlewać- czy cukinia mogła być "za sucha"?;P lub być jej za mało? czy tak ma byc?:)

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.12.2016

Cukinia mogła być niesoczysta.

Monika

Dodano opinię: 15.12.2016

Czy proszek do pieczenia moge zastapic soda oczyszczona? Ponoc to lepsza laternatywa bo nie zawiera np fosforanow? Jaka ilosc wowczas uzyc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2016

Można.

Monika

Dodano opinię: 19.11.2019

Dzień dobry. Od kilku już lat do wszelkich wypieków stosuję tylko sodę i póki co – zawsze się sprawdza. Stosuję 1:1, czyli dokładnie tyle ile w przepisie jest proszku – dodaję sody. Pozdrawiam 🙂

Agata

Dodano opinię: 07.01.2017

Wygląda super,tylko ja bym w nim ominęła cukier bo jakoś mi się gryzie z orzechami,ale brzmi całość pysznie, pozdrawiam

Aleksandra

Dodano opinię: 01.08.2017

Ile waży średnia cukinia? Mam z ogrodu dosyć duża i nie wiem czy nie za duża będzie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2017

Chyba z pół kg.

Hania

Dodano opinię: 11.04.2018

Czy można dodać ksylitol?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.04.2018

po 3 roku zycia

Monika

Dodano opinię: 27.11.2018

Od jakiego wieku można podawać, synek skończył 9 msc.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.11.2018

Pod każdym przepisem są tagi:)

Marysia

Dodano opinię: 18.10.2019

Czy one wychodzą takie mokre w środku i gąbczaste?:) Marysia

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

lekko wilgotne

Karolina

Dodano opinię: 16.11.2019

Czy cukinię można zastąpić dynią? Czy będzie raczej za mało soczysta?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

można, ale to inne mufinki bedą:)

Bre

Dodano opinię: 16.11.2019

Też chętnie poznam bezglutenową alternatywę. Używam mąki migdałowej, która jest trochę lepka. Niektórzy dodają banany ale mnie ich aromat w cieście nie pasuje.

Ania

Dodano opinię: 29.01.2020

Pycha!!!!! Miałam mniejszą cukinie ok. 300 g. Na oko zmniejszylam troche ilosc kazdego skladnika (poza jajkami). Dalam make pszenna pelnoziarnista. Pieknie wyrosly. Polecam, na pewno zagosci na stale w naszym menu (tak jak muffiny buraczane).

Violetta

Dodano opinię: 24.04.2020

Czy zamiast muffinek mogę zrobić ciasto? (Brak małych foremek) jak długo wtedy piec? Jaka temp? Mam tylko termoobieg do dyspozycji. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

trudno nam odp na to pytanie, ponieważ, nie eksperymentowałyśmy w ten sposób, na pewno ciasto musiałoby być niskie.

Violetta

Dodano opinię: 24.04.2020

Aha i czy zamiast suchych orzechów, można masło orzechowe z mieszanki orzechowej? Jeśli tak, to jaka ilość? ?

Agnieszka

Dodano opinię: 26.08.2020

Pyszne! I podeszły mężowi bo mówi że nareszcie coś bez banana… A slodkie. Hahaha

Ola

Dodano opinię: 23.10.2020

Sory za głupie pytanie, ale Czy cukinie trzeba obrać ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.10.2020

Nie, jeśli jest młoda a skórka cienka.

An

Dodano opinię: 20.02.2021

Co zamiast cukru ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Banana, miód po roku, syrop daktylowy, jakiekolwiek słodziwo.

Ania

Dodano opinię: 30.06.2022

Czy zamiast orzechów mogą być zmielone Pestki dyni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Pewnie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek