IMG_1115

Cukinia doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych jak i słodkich. Połączenie jej z orzechami, zaowocowało pysznymi muffinami. 

1,5 szklanki mąki pszennej

200 g orzechów zmielonych (u mnie nerkowce)

1 średniej wielkości cukinia

3 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki cukru kokosowego

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

Nastaw piekarnik na 190'C. W misce wymieszaj składniki suche: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, cukier kokosowy, cynamon, kardamon. 

W drugiej misce rozbełtaj jajka, dodaj olej. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki-nie odlewaj soku. 

Wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodaj do ciasta startą cukinię. Wymieszaj.

Przełóż ciasto do papilotek lub foremek do muffinek do 3/4 ich wysokości. Piecz około 20 minut z termoobiegiem. Kontroluj stopień zrumienienia. 

Cukier kokosowy możesz zastapić np. syropem daktylowym lub klonowym. 

IMG_1116IMG_1114