8 miesięcy+

Czy warto jeść i podawać dzieciom mrożone owoce gdy nie ma na nie sezonu?

Styczeń to sezon na: jabłka, gruszki, ananas, mandarynki, grejpfrut, suszone owoce, mango, pomarańcze. Mimo zimy, wybór jest naprawdę spory. Ale kto nie ma czasem ochoty poczuć trochę lata w środku zimy hm?? Pachnące latem truskawki czy maliny lubimy jeść o każdej porze roku, nie tylko w sezonie. Czy więc kupować zimą maliny, borówki takie w markecie sprowadzane z Hiszpanii, Afryki itd. 😊 Czy lepiej wybrać mrożone owoce zbierane w sezonie kiedy rosną naturalnie?

jagody mrożone alaantkoweblw

Odpowiedź jest dla nas prosta!


Jeśli mamy ochotę na maliny czy truskawki, zimą serwujemy je z mrożonek. Mrożenie jest spoko! Mrożone owoce nie tracą zbyt wielu wartości, a odpowiednio transportowane, przechowywane i zbierane w sezonie są naprawdę doskonałą alternatywą do hiszpańskich truskawek, które leżą na tackach w marketach nawet w styczniu:)
Dlatego zawsze gdy poza sezonem masz ochotę zaserwować swojej rodzinie truskawki, maliny, wiśnie czy jagody – sięgaj po te mrożone. Dlaczego?

Mrożone owoce to idealne rozwiązanie na spożywanie witamin poza ich sezonem😊 Są równie zdrowe, co te świeże, a czasami nawet i zdrowsze. 

wiśnie mrożone alaantkoweblw

Naukowcy porównali składniki odżywcze w ośmiu świeżych i mrożonych owocach i warzywach (były to m.in. truskawki oraz jagody) i nie wykazali stałych różnić między świeżymi a mrożonymi. Zbadano również poziom witaminy C (tu zobacz badania).

Mrożenie owoców to najzdrowsza opcja ich przechowywania i sposób na dostępność ich także zimą, poza sezonem. Truskawki czy maliny mrożone są w sezonie. Nie zawierają konserwantów. Ważne jest, by były mrożone w temperaturze co najmniej -18’C. Utrata witamin i minerałów podczas mrożenia jest niewielka, np. wit. C spada jedynie o 10-20%. Wychodzi na to, że często lepiej sięgnąć po mrożonki niż po świeże warzywa i owoce, gdy wiemy, że ich droga w nasze ręce trwała długo, a niestety często tak bywa. Korzystanie z mrożonych owoców, na które aktualnie nie ma sezonu to smaczne i zdrowe rozwiązanie.

Jest tylko jeden warunek!

O tyle, o ile producent zadba o jak najszybsze zamrożenie warzyw i owoców w odpowiedniej temperaturze, odpowiednie transportowanie ich a sklep, przechowywanie w temp co najmniej -18’C, o tyle klient musi zadbać o ich prawidłowy, w odpowiednich warunkach, transport ze sklepu do domu, a następnie również sposób rozmrażania. Prostym rozwiązaniem na transport mrożonek ze sklepu do naszego domu są torby termiczne wielorazowego użytku (dostępne w każdym większym markecie).

Jak rozmrażać owoce w domu?

Kieruj się następującymi zasadami:

  • mrożonki, które będą poddane obróbce termicznej nie potrzebują wcześniejszego rozmrażania, nie rozmrażaj ich tylko od razu obrabiaj,
  • jeżeli chcemy rozmrozić i zjeść lub dodać do koktajlu to należy najpierw wyjąć owoce z opakowania i rozmrażać w lodówce na dolnej półce lub w temperaturze pokojowej. Należy pamiętać, że samo mrożenie nie zabija bakterii. Przy rozmrażaniu bakterie zaczynają się znowu mnożyć, dlatego dobrze jest rozmrażać w lodówce „na sucho”. Rozmrażanie w lodówce jest polecane ale Listeria Monocytogenes jest nazywana bakterią lodówkową i to właśnie w lodówce owoce mogą się bardziej zakazić niż w temperaturze pokojowej (szybciej się rozmrożą, krócej będą narażone na ataki bakterii). Można więc rozmrażać owoce w temperaturze pokojowej i bezpośrednio blendować bez potrzeby parzenia czy obgotowania. Najważniejsze jest szybkie spożycie rozmrożonych owoców. Najważniejszą informacją jest to, że duże firmy producenckie np. Hortex prowadzą badania na potencjalną obecność wirusa wątroby Hepatits A oraz Norowirus grupa I i II.  Tak więc obecność wirusa żółtaczki i norowirusa jest  monitorowana a ryzyko zakażenia poprzez zjedzenie surowych rozmrożonych owoców praktycznie nie istnieje. Oczywiście jeżeli osoby spożywające owoce mają obniżoną odporność np. po przebytych ciężkich chorobach, są w starszym wieku powinny profilaktycznie spożywać owoce po obróbce termicznej (świeże również).
  • rozmrożony produkt poddany obróbce cieplnej powyżej 70’C może zostać znowu zamrożony np. zupa z mrożonych warzyw, knedle z jagodami.

Mrożone owoce Hortexu pochodzą z dobrych plantacji, ekologicznych, producenci są wyselekcjonowani i nieprzypadkowi. Bardzo ważne jest to, że plony zbierane są w odpowiednim momencie dojrzałości, dzięki czemu mają pełnię wartości odżywczych. Skąd taka pewność?

Bo sprawdziłyśmy, jak wygląda proces mrożenia. Napisałyśmy do firmy i poprosiłyśmy o opis produkcji ich produktów. Mamy odpowiedź.  

Poza czarną porzeczką, wszystkie owoce zbierane są ręcznie, nie maszynowo. Najistotniejsze jest to, że owoce Hortexu mrożone są 6-18 g. od zbiorów. To mega ważne, bo jak wyżej pisałyśmy, im później, tym mniej wartości się w nich zachowa. Dalej owoce są myte/ obierane/ krojone. Firma Hortex robi to właściwie i adekwatnie do asortymentu. Kolejny etap to już mrożenie.

Hortex stosuje mrożenie szokowe, czyli błyskawiczne zamrażanie w nowoczesnych tunelach chłodniczych. Polega to na zamrażaniu poprzez silny nadmuch zimnego powietrza o temperaturze ok. -30°C lub niższej.

Dzięki temu nie ma żadnych grudek lodu, jak w wielu innych mrożonkach. Ponadto i przede wszystkim, jakość warzyw pozostaje bez zmian. Tak zamrożone warzywa pakuje się i przechowuje w temp -21’C do -23’C.

Macie ochotę zrobić z nami kilka prostych przepisów na dania z mrożonymi owocami Hortex? Zapraszamy!

Puszyste placuszki z jagodami

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka płynnego miodu 
  • 3 łyżki jagód mrożonych HORTEX
  • oliwa do smażenia

Do miski przelej jogurt, dodaj mleko, miód i kurkumę. Wymieszaj.

Rozbij jajko, oddziel żółtko od białka, białko ubij na pianę, a żółtko dodaj do masy z jogurtem i wymieszaj dokładnie łyżką. Wsyp mąkę i wymieszaj całość na gładką masę. Dodaj ubite białko i ponownie wymieszaj. Masa będzie puszysta i delikatna.

Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Nakładaj łyżką porcję ciasta formując placuszek. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj na środek każdego placuszka kilka jagód mrożonych Hortex i przykry kolejną porcją ciasta. Zobacz na zdjęciach poniżej.
Obsmażaj placki z dwóch stron aż do zrumienienia. Podawaj po ostygnięciu.

Pieczona owsianka z truskawkami

3 porcje

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5-6 truskawek mrożonych HORTEX
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka oliwy do posmarowania formy

Duże truskawki mrożone Hortex pozostaw do  rozmrożenia w lodówce, a następnie pokrój na ćwiartki. Małych nie musisz rozmrażać, dodaj je od razu do owsianki.

Piekarnik nastaw na 180’ C z termoobiegiem. Małe naczynia żaroodporne np. kokilki natłuść oliwą.

Do miski wsyp płatki owsiane, sól, dodaj masło orzechowe, mleko, pokruszone płatki migdałowe oraz jajko. Wymieszaj całość łyżką. Dodaj truskawki do owsianki i pozostaw na 10 minut, aż płatki trochę zmiękną. Przełóż masę do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz 30 minut, aż wierzch będzie przypieczony. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Knedle ziemniaczane z wiśniami

dużoooo sztuk 🙂

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków (14 średnich sztuk)
  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki/ pszennej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (plus mąka do podsypywania)
  • wiśnie mrożone Hortex
  • opcjonalnie olej lniany/ roztopione masło i miód do polania knedli

Ziemniaki obierz i ugotuj w do miękkości w lekko osolonej wodzie. Do dużej miski przełóż ugotowane, zimne ziemniaki i rozgnieć je dokładnie tłuczkiem.  Dodaj mąkę, skrobię i całość dokładnie wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagniataj w dłoniach aż powstanie jednolita masa. W dużym garnku zagotuj wodę. Ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką lub skrobią. Odrywaj małe kawałki ciasta, a następnie spłaszczaj je i układaj na środku po jednej wiśni mrożonej. Zamknij placuszek i delikatnie ukulaj w dłoniach. Gotowe knedle wrzucaj delikatnie do wrzącej wody. Gotuj partiami na średnim ogniu ok 6-7 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź, przełóż na talerz i polej olejem lnianym lub roztopionym masłem i miodem.

Musimy wam powiedzieć, że to jedyna firma, której warzywa i owoce mrożone kupujemy. Atutem jest też ich asortyment. Mają pełną gamę mrożonek i zawsze znajdujemy to, czego szukamy.

Zobacz inne pomysły na dania z produktami Hortex tutaj. 

W najbliższą sobotę 23 stycznia mamy dla Was coś extra!

W samo południu na naszym Facebooku live – gotowanie na żywo z mrożonkami Hortexu. Porozmawiamy o tym jakie owoce można podawać niemowlakom, w jaki sposób to robić i które mrożonki są świetną alternatywą dla owoców zimą.

Mamy już dla Was pomysł na szybkie danie na sobotni obiad – knedle z wisienkami😊 Hortex. Przygotujcie składniki, które widnieją wyżej w poście:)

Koniecznie bądźcie z nami, by nie zapomnieć o live kliknijcie tutaj i dołączajcie:)

SOBOTA godzina 12.00 Live na facebooku Alaantkoweblw

”Trochę lata w środku zimy.”

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Hortex.

 

Konsultacja merytoryczna mgr biologii, fizjolog roślin Agata Dudzińska

źródła:

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf5058793

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf5058793

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep