http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/05/mleko-ryzowe.html


1/2 szklanki ryżu + szklanka wody do ugotowania;
3,4 szklanki wody;
opcjonalnie laska wanilii;

Ryż ugotować do całkowitej miękkości. Przełożyć do większego, wysokiego naczynia i zalać 3-4 szklankami gorącej. Całość dokładnie zblendować. Powstały płyn (będzie dość gęsty) przecedzić przez sito o grubych oczkach.
Użyłam białego ryżu, jednak polecam brązowy – jest zdecydowanie zdrowszy.
W zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać, tyle wody wlejmy. 3 szklanki wody dają dość gęste mleko. Ja użyłam 4.
Jeśli chcemy uzyskać mleko o smaku i zapachu waniliowym można wrzucić laskę wanilii podczas gotowania ryżu.

Mleko to wg nowych 2017r. wytycznych nie jest polecane dla małych dzieci.