12 miesięcy+

image

Babka to ciasto doskonałe, bo robi się ją bardzo szybko. Dziś w wersji bardzo aromatycznej, a przepis na babkę klasyczną znajdziecie w naszej książce:).

  • 200 g migdałów obranych ze skórki lub płatków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej (można zastąpić pszenną)
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki syropu daktylowego/miodu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Migdały zblenduj na masło. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich słodziwo, żółtka, ziarnka z laski wanilii i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia i masę migdałową. Zmiksuj na większych obrotach, ale tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj łyżką.

Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Przelej do niej ciasto. Piecz w 170’C góra dół przez około 50 minut.

Polewa (opcjonalnie)

składniki:

50 g czekolady (u mnie 70%)

1 łyżeczka oleju kokosowego

płatki migdałów do posypania

Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w talerzu na parze. Polej ostudzone ciasto i posyp płatkami migdałów.

Asia mówi, że jestem leniwa, bo kupuję w Lidlu już gotowe sproszkowane migdały:):). Bardzo się z nią zgadzam:) i Wam takie lenistwo też polecam. Jeśli kupicie takie migdały, ucieranie z nich masełka to tylko chwilka:)

Do babki możesz dodać bakalie.

image

Inspiracja-Dorota z „moje wypieki”

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep