image

Babka to ciasto doskonałe, bo robi się ją bardzo szybko. Dziś w wersji bardzo aromatycznej, a przepis na babkę klasyczną znajdziecie w naszej książce:).

200 g migdałów obranych ze skórki lub płatków

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki kokosowej (można zastąpić pszenną)

3 jajka

1 laska wanilii

2 łyżki syropu daktylowego/miodu

200 ml śmietanki 30%

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Migdały zblenduj na masło. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do nich słodziwo, żółtka, ziarnka z laski wanilii i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Dodaj do masy mąkę, proszek do pieczenia i masę migdałową. Zmiksuj na większych obrotach, ale tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj łyżką. 

Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Przelej do niej ciasto. Piecz w 170'C góra dół przez około 50 minut. 

Polewa (opcjonalnie)

składniki:

50 g czekolady (u mnie 70%)

1 łyżeczka oleju kokosowego

płatki migdałów do posypania

Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w talerzu na parze. Polej ostudzone ciasto i posyp płatkami migdałów.

Asia mówi, że jestem leniwa, bo kupuję w Lidlu już gotowe sproszkowane migdały:):). Bardzo się z nią zgadzam:) i Wam takie lenistwo też polecam. Jeśli kupicie takie migdały, ucieranie z nich masełka to tylko chwilka:) 

Do babki możesz dodać bakalie. 

 

image

Inspiracja-Dorota z "moje wypieki" 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep