ciasto na naleśniki

 

2 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka pszennej i szklanka pełnoziarnistej);

 

1,5 szklanki mleka roślinnego;
jajko;
łyżka oliwy
koperek.
 
Koperek posiekać. Wszystkie składniki zmiksować (jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki, za gęste – mleka). Smażyć naleśniki na patelni bez tłuszczu. Polecam smażyć odrobinę grubsze naleśniki, żeby łatwiej było zwijać roladki.
 
farsz
400 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);
1,2 ząbki czosnku;
jajko;
1/2 szklanki ryżu;
zioła (u mnie bazylia, oregano).

Ryz gotować w szklance wody. Mięso smażyć na patelni bez tłuszczu lub dusić w niewielkiej ilości wody około 10 minut. Dodać wyciśnięty czosnek i porwane zioła. Wystudzić. Mięso, ryż, jajko wymieszać ze sobą dokładnie, najlepiej ręką.  

 
sos
500 ml. przecieru pomidorowego;
2 łyżki wody dla rozrzedzenia; 
mała cebula;
bazylia, oregano.

Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić lekko na patelni, dodać przecier, wodę, porwane zioła i zagotować.

Farsz mięsny nakładać na naleśniki, zakładać boki (zdj. nr 2) i zwijać w roladki (zdj. nr 3). Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Inspiracja z kuchnia wp.