8 miesięcy+

Masło ziołowo – czosnkowe. Nie myślcie, że to suchar. Pozory. Najpierw chwila zwierzeń;) To smarowidło to mój klasyk z lat… studenckich? Nie było wyjazdu, byśmy go sobie nie serwowali. Oczywiście nasze wersje były mocno ostre, a na czosnku nie oszczędzaliśmy. Serio… Jedliśmy go wszyscy, takie były zasady. Kto nie jadł, musiał umrzeć… wąchając ten smród czosnkowy:) Nawet miętówki stawały się czosnkowe:) Ten przepis jest łagodniejszy, ale równie zdrowy. Oczywiście możecie zaszaleć… Tylko może nie rano. Wieczorem. Smak… Boooski. Tylko idźcie od razu spać:)

składniki:

  • 100 g masła 82%
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 – 2 gałązki koperku
  • 1 gałązka oregano/bazylii
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • opcjonalnie szczypta kurkumy w proszku

Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Koperek, oregano/bazylię i natkę posiekaj i dodaj do masła razem z wycisniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj wszysko dokładnie. Najwygodniej jest za pomocą widelca. Gotowe:)

Masło ziołowo – czosnkowe to idealny dodatek. Możesz używać go klasycznie – do kanapek, ale również smarować nimi chlebek do grzanek, wytrawnych tostów francuskich , zapiekanek , ziołowych bagietek itp.

Kto raz zje masło ziołowo – czosnkowe, pokocha na wieki.

Przechowuj je w lodówce.