8 miesięcy+

Masło ziołowo – czosnkowe. Nie myślcie, że to suchar. Pozory. Najpierw chwila zwierzeń😜To smarowidło to mój klasyk z lat… studenckich😜 Nie było wyjazdu byśmy go sobie nie serwowali. Oczywiście nasze wersje były mocno ostre, a na czosnku nie oszczędzaliśmy. Serio… Jedliśmy go wszyscy, takie były zasady. Kto nie jadł, musial umrzeć😂… wąchając ten smród czosnkowy😂 Nawet miętówki stawały się czosnkowe🤣 Ten przepis jest łagodniejszy, ale równie zdrowy. Oczywiście możecie zaszaleć… Może dzieci nie skorzystają, ale Wy… nie krepujcie się. Tylko może nie rano. Wieczorem. Smak… Boooski. Tylko idźcie od razu spać🙈

składniki:

  • 100 g masła 82%
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 – 2 gałązki koperku
  • 1 gałązka oregano/bazylii
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • opcjonalnie szczypta kurkumy w proszku

Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Koperek, oregano/bazylię i natkę posiekaj i dodaj do masła razem z wycisniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Wymieszaj wszysko dokładnie. Najwygodniej jest za pomocą widelca. Gotowe:)

Masło ziołowo – czosnkowe to idealny dodatek. Możesz używać go klasycznie – do kanapek, ale również smarować nimi chlebek do grzanek, wytrawnych tostów francuskich , zapiekanek , ziołowych bagietek itp.

Kto raz zje masło ziołowo – czosnkowe, pokocha na wieki😍

Przechowuj je w lodówce.