![]() | ||
|
Składniki:
0,5 szklanki mleka owsianego (lub inne)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
(równie dobrze można dać jeden rodzaj mąki- 4 łyżki ziemniaczanej lub kukurydzianej)
szczypta cynamonu
1 jajko
5 łyżek ugotowanej ,zimnej kaszy jaglanej (u mnie zawsze jakaś jaglanka zostaje z poprzedniego dnia w lodówce)
ew. pół łyżeczki karobu
na „konfiturę” wiśniową:
kilka wiśni bez pestek
opcjonalnie coś do osłodzenia np. syrop z agawy, suszone daktyle, morele
Kaszę jaglaną ugotowałam (jak gotować?) dzień wcześniej na kolację w wodzie z mlekiem z dwoma posiekanymi suszonymi morelami, przez co zyskała słodki smak. To co zostało, wykorzystałam na drugi dzień na naleśniki:)
Wymieszałam kaszę z mąką, mlekiem i cynamonem, następnie dodałam surowe jajko, wszystko zmiksowałam na gładką masę. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika skropiłam patelnię kroplą oleju rzepakowego, potem smażyłam już na suchej-jeśli patelnię dobrze rozgrzejecie, na pewnie ciasto nie będzie przywierać. Gdyby się rozpadało, można dodać trochę mąki.
Tym razem robiłam małe, za to grube naleśniki, ale można zrobić je tradycyjnie – duże i na cienkim cieście:)
Naleśniki podałam z „konfiturką” wiśniową – po prostu w małym garnuszku podgotowałam kilka minut wiśnie, aż cały sok odparował i z blendowałam z jednym namoczonym (10min.) w wodzie daktylem.
Na zdjęciu jest jeszcze wersja „ciemna” naleśników- to za sprawą karobu (można rozdzielić ciasto naleśnikowe na dwie części i dodać do jednej np. pół łyżeczki kakao czy karobu).
![]() |
część ciasta z karobem |
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Te naleśniki są boskie! Dziecie jeszcze nie siedzi, ale ja postanowiłam sprawdzić jak w ogóle smakuje kasza jaglana i znalazłam ten przepis. Dodałam cukru dla siebie.
Co ciekawe jak się zrobi masę to nie jest ona taka jak naleśnikowa tylko bardziej rzadka. Myślałam, że nie uda mi się ich przewracać, no ale skoro zrobiłam masę postanowiłam spróbować usmażyć i wyszły cudnie. Mniam, mniam…. mniam. Jeszcze zostało mi kaszy jutro spróbuję czegoś innego 😉
Cieszę się bardzo! Na zdrowie i zostaw coś dla dzieci :))))))
te maki mozna zamienic na 4 lyzki maki orkiszowej?
Tak:)
dziewczyny a ja mam pytanie czym wy to miksujecie….??? blenderem zwykłym mikserem…?? trzepaczką…?? mi nie wychodzą…:(
Wszystko zmiksowałam blenderem:) Jeśli się rozpadają, dodaj więcej mąki i lekko natłuść patelnię.
CZY ZAMIAST MLEKA MOŻNA DODAĆ WODĘ?
No wlasnie mozna z woda?
Pewnie, że można:)
jakaś alternatywa zamiast jajka?
Czy można czymś zastąpić jajko? Moja mała ma 9 mies i jak narazie jadła tylko żółtko.
To czas najwyższy podać całe jajko;)
A co zamiast jajka dla alergika? Samo żółtko? Dziecko z alergią na białko jajka 🙁
Dałam banana. Pierwsza porcja poszła do kosza, bo się rozwalały, ale jak dodałam więcej mąki to już wyszły. Zniknęły wszystkie 🙂
Miałyśmy właśnie zaproponować banana:) Cieszymy się,że wyszły.
Kolejny raz marzy mi się na Waszym blogu przycisk "Ulubione". Do wielu przepisów wracam i może łatwiej byłoby szukać niż wyszukiwarką. A naleśniki obłędne 🙂 .
Milo nam to czytać:)
czy można przechować przygotowane ciasto w lodówce do następnego dnia?
tak
Mam pytanie. Czy polecacie blender o którym kiedyś przeczytałam u WAS na blogu czy wyciskarki do sokow? Pytam bo widziałam że za pomocą ocalić tego blenderem robicie właściwie wszystko i zastanawiam się czy właśnie nie byłby lepszy od wyciskarki bo nim zblenduje chyba i owoce i warzywa na sok prawda?
Owszem, zblendujesz, co zechcesz. Wyciskarka natomiast da Ci sok. Blender soku nie wyciśnie.
Dziewczyny , dlaczego te placki dopiero od 9. miesiąca ? uświadomcie mnie proszę….aaa i jeszcze jedno pytanie czy jeśli w przepisie jest syrop klonowy albo daktylowy mogę go zastąpić syropem z agawy ?
MOżesz dac wcześniej, my nie dawałyśmy za szybko i w sumie okazjonalnie bobasom placki, bo to jednak smażone.
Super 🙂 Zjedliśmy z babcinym dżemem i musem borówkowym 🙂 I robi się je ekspresowo i to jest ogromy plus, bo możemy zjeść wszyscy razem przed wyjściem do pracy 🙂
Przepyszneeee, znalazłam zamiennik dla naleśników z białej mąki=) Słodziłam erytrolem, bo kasza była gotowana nie na słodko. Dziękuje.
Super, nie wiem dlaczego dopiero teraz je robiłam, moim dzieciom bardzo posmakowały, żadnych chyba jeszcze placuszków nie zjadły aż tyle ? robiłam z mąką pszenną i poslodzilam cukrem kokosowym (kaszą nie była gotowana na słodko, na samym mleku z wodą).
Link do „jak gotować” mnie działa 😉