http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/09/makaron-z-sosem-paprykowo-pomidorowym.html

Składniki:
ulubiony makaron;
2 pomidory;
duża czerwona papryka;
por (tylko biała część);
oliwa z oliwek;
oregano;
łyżeczka mąki (np. pszennej).

W garnuszku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, por  siekamy w talarki, wrzucamy do garnka i lekko podsmażamy.
Paprykę myjemy, kroimy na 2 części, wyjmujemy gniazdo nasienne, kroimy jadalną część w kostkę i wrzucamy do garnuszka.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, również wrzucamy do garnka. Podlewamy całość odrobiną wody, tak by warzywa nie przypaliły się zanim puszczą soki.
Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa całkiem się rozpadną.
W szklance mieszamy łyżeczkę mąki z odrobiną wody, tak by konsystencja była gęsta, dolewamy trochę wywaru warzywnego (ok. 2 łyżek), mieszamy by nie powstały grudki. Taką mieszankę wlewamy do gotujących się warzyw i mieszamy energicznie (mąka sprawi, że sos zgęstnieje).
Doprawiamy do smaku oregano.
Rada: Sos można zblendować na gładko i przelać przez sitko. Będzie wtedy aksamitnie gładki.
Podajemy z makaronem.


Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep