400 ml. przecieru pomidorowego;
250 g. mięsa mielonego z indyka;
1/2 cebuli;
mały ząbek czosnku;
zioła: bazylia, oregano.
Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić lekko na patelni, dodać mięso mielone i chwilkę jeszcze podsmażyć(około minuty), zalać wszystko przecierem pomidorowym, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, porwane zioła i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Podałam z pełnoziarnistym pene.
Wersję dla rodziców przyprawiłam dodatkowym czosnkiem,pieprzem i solą, oraz posypałam parmezanem.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
a czy moze byc bazylia i oregano z torebki ??
Tak:) Rozetrzyj nieco w dłoniach.
cebulę na oliwie zeszklić?
Tak.
można dodać troche serka ricotty?
Oczywiście:)
czy wszystkie przepisy ze strony znajduja sie rowniez w ksiazce???:)
Nie, w książce Jest olowe przepisow z bloga, a połowa nowych.
Gdzie kupiliście takie sztućce?:)
Matka IKEA:)
Czy to precier sklepowy czy robiony?
Własny z zasobów dziadzia Antka, ale gdy taki się konczy, bywa, że korzystamy z kupnego.
Właśnie się robi 🙂 mam nadzieje że mój niejadek zje. Też mam swój przecier ale niestety solony żeby się nie zepsuł więc go rozcieńczyłam z wodą trochę, następnym razem kupię chyba sok pomidorowy gęsty bo sumie to moje bardzo rzadkie wyszło, chyba mąką zagęszczę. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
od kiedy dałyście dzieciom sztucce?
Łyżka towarzyszyła od początku, widelec, gdy dziecko opanowało łyżkę, czyli około 10 miesiąca.
Dlaczego przy tym całym blw nie uzywa sie talerzy?
Są zbedne na początku rozszerzania diety i dekoncentrują dziecko, które natychmiast by je podnosiło i rzucało w dal:)
Kurcze a ja cały czas morduje się z talerzykiem który co chwilę chce lądować na podłodze i nie pomyślałam żeby dać jedzenie prosto na tackę 😀
Czasem na najprostsze rozwiązania jest najtrudniej wpaść.
Czy używając suszonych ziół-z torebki dodajemy ta sama ilość co w przepisie w książce tzn po łyżce?
Łyżeczka oregano i łyżeczka bazylii.
Ja dałam więcej
🙁
Nic się nie stało:)
Zamiast indyka może być mielone wieprzowe mięso? Trzeba je dłużej dusić?
Tak, dłużej.
Od jakiego wieku można podawać?
Powyżej 8 m. Pod przepisami masz oznaczenia.
Mam takie pytanie czy potrawa nie będzie za bardzo przecierowa przy zastosowaniu kupczego przecieru?
Będzie ok.
Może glupie pytanie, ale chodzi o taki zwykly koncentrat pomidorowy?
tak:)
Gdzie taki kubraczek można dostać??
Ikea. Spójrz jeszcze na nasze: https://sklep.alaantkoweblw.pl/kategoria-produktu/akcesoria-2/fartuszki/
Penne;)
Moja córka ma trochę ponad 9 miesięcy i chciałabym jej dzisiaj zrobić spaghetti. Jest tylko jeden problem, boję się, że się udławi makaronem. Wszystko co jej próbuję podać, pakuje do buzi w dużej ilości i za chwile język w rulon „wytrzeszcz” oczu, i buzia otwarta, jedzenie staje na końcu języka, zatyka przełyk, muszę wyciągać :(. Czy bezpieczne jest podanie takiego makaronu? Na pewno weźmie całą rurkę czy świderka do buzi. Wczoraj ugryzła pół truskawki (niedużej) i już problem. Nie wiem co robić…
Możesz rozdrobnić makaron. Ale jeśli rozszerzacie już dietę 3 miesiące i taki problem jest przy większości posiłków, warto skonsultować z neurologopedą.
Pychotka! Ja zrobiłam na mielonej wołowinie i gotowalam 60 minut. Mięsko było mięciutkie i pomidorowe ? Wszyscy się zajadaliśmy, a mój dwulatek pochłonął mimo, że za konsystencją mięsa nie przepada ? Zamiast makaronu podałam z komosą. Oj miło na brzuszku było ?