Jamie Oliver,znów gościłeś w mojej kuchni.Co zrobić… Twoje książki są ulubionymi również mojego syna. Czytam mu je jak bajki:)

płat łososia(około 300 g);
łyżka soku z cytryny;
4 suszone pomidory w zalewie;
2 gałązki oregano;
gałązka bazylii;
2 ząbki czosnku;
2 kromki świeżego chleba z chrupiącą skórką lub 1/2 bułki;
opcjonalnie 1 łyżka startego sera żółtego;
około łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów.

Nastaw piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.
Łososia umyj, osusz i sprawdź dokładnie,czy nie ma ości.Natrzyj go sokiem z cytryny i drobno posiekanym oregano.
Pomidory, posiekaną bazylię, ser i wyciśnięty ząbek czosnku zblenduj.
Chleb/bułkę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj olej i wyciśnięty ząbek czosnku i również zblenduj.
Łososia połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 minut.
Wyjmij mięso i wyłóż na nie pastę pomidorową, a następnie pokryj ją posypką chlebową,dociskając ją.
Piecz przez 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Możesz użyć filetu z innej ryby , np. z dorsza.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep