Człowiek myślał, że widział już wszystko, a tu znów okazuje się, że świat jedzenia jest zaskakujący. Dziś pokażemy Wam dwa nasze najnowsze odkrycia, dzięki którym powstał genialny przepis na lody bez nabiału. Panie i Panowie, poznajcie:

1. Wegański jogurt naturalny z mleka kokosowego

2. Mus kokosowy

Rewelacja!

Jogurt genialnie zastępuje ten pochodzenia zwierzęcego, natomiast mus wspaniale zastępuje śmietanę, a w wysokiej temperaturze przyjmuje konsystencję kremu. Nie trzeba się za nimi nachodzić, bo oba produkty są do kupienia w Lidlu. A heloł… Która matka nie robi zakupów w Lidlu;)!

Nie myślcie, że my takie spostrzegawcze jesteśmy i robimy cotygodniowy przegląd półek sklepowych:) Niestety nie… Czasem po prostu, dobre produkty same nas znajdują:) Tak było tym razem. Znacie Kuchnię Lidla? No pewnie, że znacie! Uwielbiamy przepisy z tego kanału, niemal tak bardzo, jak sam sklep, który od początku do końca możemy Wam polecić jako miejsce dla zdrowo odżywiających się rodzin z małymi dziećmi. Te właśnie produkty miałyśmy okazję poznać bliżej, goszcząc w programie Kuchnia Lidla.

Gospodyni – Kinga Paruzel podzieliła się z nami swoimi kulinarnymi sekretami, a my opowiedziałyśmy jej o BLW, bo, jak się okazało, spodziewa się bobasa:) Tak też – ona poznała Baby Led Weaning, a my mus i jogurt kokosowy. Dobra wymiana:) Odcinek z naszym udziałem obejrzysz TUTAJ (klik). Jeśli jeszcze nie widzieliście, koniecznie zobaczcie, bo zdradzamy w nim wieeeeeeelką tajemnicę. Serio WIEEEEEEEELKĄ, OGROMNIASTĄ;) Także, wpadajcie do Kuchni Lidla, subskrybujcie kanał i inspirujcie się, ile wlezie! Alaantkowe polecają!

Nie zostawimy Was oczywiście bez pomysłu na te smakowitości. Od tego nas macie. Pokażemy Wam przepis na orzeźwiające lody, które robi się błyskawicznie. Nie zawierają nabiału i nie dosładzamy ich niczym więcej.

Łapcie przepis, bo lody, to przecież najlepsi przyjaciele aktualnego upału:

Składniki na lody:

  • 1 dojrzałe mango;
  • 2 jogurty 150g z mleka kokosowego (do kupienia w Lidlu);
  • 5 większych listków mięty.

Do misy blendera przełóż obrane ze skórki i pozbawione pestki mango, oba jogurty i miętę. Zblenduj na gładki krem, ale pilnuj, by mięta pozostała w drobnych kawałkach. Przełóż masę do foremek na lody na patyku i przełóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.

Do jogurtu możesz dodać inne, ulubione owoce. Eksperymentuj, tak tworzą się smaki:)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 3 łyżki musu kokosowego (do kupienia w Lidlu);
  • 50 g gorzkiej czekolady 60%;
  • 1 laska wanilii.

Przełóż do rondelka kawałki czekolady, dodaj mus kokosowy (wymieszaj go wcześniej w słoiku, bo czasem się rozwarstwia) i ziarenka z laski wanilii. Rozpuść zawartość na niewielkim ogniu, mieszając. Odstaw czekoladowy krem do całkowitego ostudzenia.

Wyjmij lody z zamrażarki, włóż każdy na chwilę do gorącej wody i wyjmij z pojemnika. Zanurz lody w polewie, która natychmiast zastygnie na lodzie.

Tak przygotowane lody możesz jeść od razu lub przechowywać w zamrażarce, np. w pojemniku.

Jeśli chcesz podać lody młodszemu dziecku, pomiń polewę.

Jeśli nie chcesz użyć czekolady, połącz mus kokosowy z 3 łyżkami karobu.

Dajcie znać, czy posmakowały Wam nasze odkrycia. A może zróbmy sobie pod tym postem listę naszych hitów z Lidla! Piszcie w komentarzach, co lubicie kupować w tym sklepie. Zainspirujmy się wzajemnie!

Wpis powstał w ramach współpracy z Lidl Polska.