Człowiek myślał, że widział już wszystko, a tu znów okazuje się, że świat jedzenia jest zaskakujący. Dziś pokażemy Wam dwa nasze najnowsze odkrycia, dzięki którym powstał genialny przepis na lody bez nabiału. Panie i Panowie, poznajcie:
1. Wegański jogurt naturalny z mleka kokosowego
2. Mus kokosowy
Rewelacja!
Jogurt genialnie zastępuje ten pochodzenia zwierzęcego, natomiast mus wspaniale zastępuje śmietanę, a w wysokiej temperaturze przyjmuje konsystencję kremu. Nie trzeba się za nimi nachodzić, bo oba produkty są do kupienia w Lidlu. A heloł… Która matka nie robi zakupów w Lidlu;)!
Nie myślcie, że my takie spostrzegawcze jesteśmy i robimy cotygodniowy przegląd półek sklepowych:) Niestety nie… Czasem po prostu, dobre produkty same nas znajdują:) Tak było tym razem. Znacie Kuchnię Lidla? No pewnie, że znacie! Uwielbiamy przepisy z tego kanału, niemal tak bardzo, jak sam sklep, który od początku do końca możemy Wam polecić jako miejsce dla zdrowo odżywiających się rodzin z małymi dziećmi. Te właśnie produkty miałyśmy okazję poznać bliżej, goszcząc w programie Kuchnia Lidla.
Gospodyni – Kinga Paruzel podzieliła się z nami swoimi kulinarnymi sekretami, a my opowiedziałyśmy jej o BLW, bo, jak się okazało, spodziewa się bobasa:) Tak też – ona poznała Baby Led Weaning, a my mus i jogurt kokosowy. Dobra wymiana:) Odcinek z naszym udziałem obejrzysz TUTAJ (klik). Jeśli jeszcze nie widzieliście, koniecznie zobaczcie, bo zdradzamy w nim wieeeeeeelką tajemnicę. Serio WIEEEEEEEELKĄ, OGROMNIASTĄ;) Także, wpadajcie do Kuchni Lidla, subskrybujcie kanał i inspirujcie się, ile wlezie! Alaantkowe polecają!
Nie zostawimy Was oczywiście bez pomysłu na te smakowitości. Od tego nas macie. Pokażemy Wam przepis na orzeźwiające lody, które robi się błyskawicznie. Nie zawierają nabiału i nie dosładzamy ich niczym więcej.
Łapcie przepis, bo lody, to przecież najlepsi przyjaciele aktualnego upału:
Składniki na lody:
- 1 dojrzałe mango;
- 2 jogurty 150g z mleka kokosowego (do kupienia w Lidlu);
- 5 większych listków mięty.
Do misy blendera przełóż obrane ze skórki i pozbawione pestki mango, oba jogurty i miętę. Zblenduj na gładki krem, ale pilnuj, by mięta pozostała w drobnych kawałkach. Przełóż masę do foremek na lody na patyku i przełóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
Do jogurtu możesz dodać inne, ulubione owoce. Eksperymentuj, tak tworzą się smaki:)
Składniki na polewę czekoladową:
- 3 łyżki musu kokosowego (do kupienia w Lidlu);
- 50 g gorzkiej czekolady 60%;
- 1 laska wanilii.
Przełóż do rondelka kawałki czekolady, dodaj mus kokosowy (wymieszaj go wcześniej w słoiku, bo czasem się rozwarstwia) i ziarenka z laski wanilii. Rozpuść zawartość na niewielkim ogniu, mieszając. Odstaw czekoladowy krem do całkowitego ostudzenia.
Wyjmij lody z zamrażarki, włóż każdy na chwilę do gorącej wody i wyjmij z pojemnika. Zanurz lody w polewie, która natychmiast zastygnie na lodzie.
Tak przygotowane lody możesz jeść od razu lub przechowywać w zamrażarce, np. w pojemniku.
Jeśli chcesz podać lody młodszemu dziecku, pomiń polewę.
Jeśli nie chcesz użyć czekolady, połącz mus kokosowy z 3 łyżkami karobu.
Dajcie znać, czy posmakowały Wam nasze odkrycia. A może zróbmy sobie pod tym postem listę naszych hitów z Lidla! Piszcie w komentarzach, co lubicie kupować w tym sklepie. Zainspirujmy się wzajemnie!
Wpis powstał w ramach współpracy z Lidl Polska.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
A foremki też z Lidla?
Tak.
A to Ci niespodzianka!!! GRATULACJE Aniu 🙂 Serdecznie pozdrawiamy i duuużo zdrówka życzymy 🙂
Dziękuję❤️?
Ja lubię z Lidla bio warzywa i owoce ?
A co z maltodekstryna w skladzie jogurtu…?:/
Maltodekstryna jest bezpiecznym dodatkiem do produktów spożywczych. W rozsądnych ilościach i dla czlowieka zdrowego jest bezpieczna. Dodawana jest z resztą niejednokrotnie do np. do mm.
To sztuczny słodzik a do tego w większości produkowany z kukurydzy GMO więc nie taki bezpieczny. To prawda, że jest dodawany do produktów dla dzieci co wcale nie jest dobre. A był to taki fajny blog ze ZDROWYMI przepisami dla dzieci…
Olu, nie dodajemy tego składnika do każdego przepisu na naszym blogu, a na ten moment jest ich tu ponad tysiąc i jest to jeden przepis z użyciem . Nie uważasz, że trochę przesadzasz z oceną ”był to taki..” Zawsze czytamy etykiety i nie polecamy produktów, których same nie podałybyśmy dzieciom. Ten jogurt jest bardzo dobra alternatywa dla dzieci które nie mogą jeść nabiału. We wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek i umiar. Jeśli nasze podejście nie podoba się Tobie, nie trzymamy na siłę. Pozdrawiamy i życzymy smacznego, jeśli jednak nadal będziesz z nami gotować:)
U mnie w 2 Lidlach nie było musu kokosowego więc moje pytanie czym można je zastąpić. Również jaki inny owoc nada się zamiast mango. Pozdrawiam
Np olej kokosowy. Możesz tez sprobować oblać lody samą rozpuszczona czekoladą. Mango zastąp innym owocem, np malinami.
Te jogurty znamy i spożywamy. W końcu jakiś przepis na lody bez mleka akurat dla mojego alergika.
Czy sklad tych produktow z lidla, ktorych uzyla Pani w przepisie, jest zdrowy I w duchu BLW?
Tak, ich skład jest dobry. Natomiast nie wiemy, co oznacza pytanie o to, czy są „w duchu BLW”?:)
Jak wybrać dobre, dojrzałe mango. Zawsze mam z tym problem i potem w domu okazuje się albo zbyt młode, twarde i niesmaczne, albo „przejrzałe” i też niedobre?
Dojrzałe mango jest rumiane (czerwone) nie zielone, po nacisnięciu ugina się (jest sprężyste) i nie lepi się.
Może.nie tematycznie ale z Lidla uwielbiamy ubranka ^^ i oczywiście pełno innycj smakowitych produktów 😉 szkoda tylko że mamy tak dalego do sklepu 🙁 a przepis idzie jutro na wypróbowanie 😀
My zajadamy się pastami bio wege. Moim hitem jest pomidorowa ale bakłażanową nie gardzę. I jeszcze chipsy jabłkowe z plasterków jabłka na podwieczorek.
Bakłażanowa najlepsza❤️
moja z curry i ananasem 🙂
W Lidlu moim hitem są wiórki kokosowe, bo bez konserwantów i orzechy (szczególnie pistacje niesolone)
Znam ten jogurt ale dla mnie nawet jego wersja naturalna jest zbyt mocno dosłodzona! Mam jednak nadzieję że w tym przepisie można zastąpić go zwykłym jogurtem naturalnym 🙂
Jasne, ze można.
Tak
Od kiedy można podawać lody ?
Wszysko zalezy ode tego, co to za lody.
Lody super, zrobiłam takie same, tylko inne 😉 tzn. przez przypadek wzięłam jogurt smakowy, borówkowy i tak Wam zaufałam, że nie sprawdziłam składu od razu, dopiero po fakcie i niestety znalazłam w nim cukier, ale cóż, stwierdziłam, że może świat się nie zawali od tego jednego razu. Zamiast mango był banan, a ogólny efekt bardzo zadowalający.
Jedna rzecz mnie tylko zastanowiła: jak razicie sobie z kryształkami lodu w środku? Mam na myśli to, że konsystencja nie była jednolita/gładka, dało się wyczuć zmrożone drobinki.
Nie czuliśmy takich kryształków.
Zrobiłam lody – pyyycha 🙂 Zajadała się cała rodzina.
a w ogóle ten mus kokosowy bardzo smaczny, prosimy o więcej przepisów z jego użyciem ;D
chciałam podać lody jako poczestunek dla gości w pucharkach. jak dlugo mrozić żebym je mogla potem nabrać do pucharów albo może musze je blendować wcześniej?
Wyjmij z zamrażalki na około 20minut przed podaniem i schowaj do lodówki, powinno pomóc:)
Jogurt ma cukier w składzie na drugim miejscu.. to chyba tak średnio dla mniejszych dzieci
Dlatego otagowane 12+
Czy ktos robil z karobem? W ogole mi sie nie chcial z nim mus rozpuscic:(