Leniwe to przyjaciel każdej matki:) Pomysłowy obiad w kilka minut, do tego uwielbiany przez dzieci. Dziś w nieco innej wersji. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowało. 

składniki:

  • 500 g twarogu
  • 1 szklankę kaszy manny
  • 3 małe jajka lub 2 duże
  • mąka ziemniaczana do podsypania

W dużym garnku zagotuj wodę.

Na stolnicę wyłóż twaróg, dodaj kaszę mannę i wbij jajka. Wymieszaj wszystko ręką i odstaw na około 15 minut. Następnie wyrób ciasto i uformuj z niego kulkę. Ciasto nie będzie mocno zwarte jak np. to na pierogi, jednak staraj się nie dosypywać do niego mąki, bo leniwe będą gumowate. Będzie się kleiło i to wystarczy. Podsyp mąkę jedynie pod ciasto podczas wykonywania kluseczek (za każdym razem, gdy rolujesz wałek) Odrywaj po kawałku, roluj w wałek i odkrawaj kluseczki (jak na kopytka).

Rzuć kluseczki na wrzącą wodę i gotuj około 2 minuty od momentu ich wypłynięcia na wierzch.

Tak przygotowane leniwe podawaj z masłem, jogurtem lub owocami sezonowymi.

Możesz dodać do ciasta ziarenka z laski wanilii dla nadania im waniliowego smaku.