Kiedy rozpoczynacie rozszerzanie diety, często pytacie nas jak podać owoce. To nasze wskazówki (pamiętajcie o tym, że to WY- rodzice, najlepiej znacie swoje dziecko, jego możliwości oraz umiejętności gryzienia, żucia, połykania. Nigdy nie zostawiajcie dziecka samego podczas posiłku).

– twarde owoce jak np. jabłko podaj dziecku w całości (maluszkom dopiero zaczynającym obierz ze skóry, możesz też lekko podgotować na parze, by zmiękło). Czy w skórce czy bez – to już zależy od wyboru dziecka. Jeśli lubi i radzi sobie ze skórą, nie ma powodu by mu ją obierać.

– banana i inne śliskie owoce jak np. melon, gruszkę możesz obrać do połowy, tak by skóra tworzyła uchwyt:)

– z niektórych owoców możesz wycisnąć smaczny sok.

– małe owoce np. winogrona czy borówki zawsze podawaj pokrojone wzdłuż, nie w poprzek.

– nie ma potrzeby odwlekania momentu podania np. truskawek, czy innych owoców uznawanych za potencjalny alergen. Po prostu podaj małą ilość i obserwuj. W tym samym czasie nie wprowadzaj do jadłospisu dziecka innych nowości, by mieć jasność co ewentualnie uczuliło.

– staraj się podawać dziecku sezonowe owoce, mrożonki też są ok:)

– plamy z truskawek czy arbuza zmyjesz bez problemu wrzątkiem. Polej plamę zaraz po jej pojawieniu się. Oczywście najpierw zdejmij ubranie z dziecka 😛

– owoce możesz także wykorzystać do różnych dań: śniadaniowej kaszki, koktajlu, placuszków, naleśników, zupy owocowej, past kanapkowych.

 

A co Wy byście dopisali do naszej listy wskazówek na początek blw?