Składniki:
dowolna ilość białego ryżu
ziarna sezamu
1/4 łyżeczki przyprawy curry
dowolne warzywa ( u mnie groszek, marchewka, brukselka, pietruszka-korzeń)

Ryż gotujemy z dodatkiem curry, najlepiej kilka minut dłużej niż zaleca producent, wtedy wyjdzie bardziej miękki i kleisty:). Z ciepłego ryżu formujemy kuleczki i obtaczamy je sezamem (można go wcześniej chwilę uprażyć na suchej patelni). Podajemy z gotowanymi warzywami. Dla dzieci, które nie władają łyżką, kulki ryżowe są dobrą alternatywą. Odpowiednio małe, dopasowane do rączki, nie wypadają i nie rozpadają się zanim trafią do buzi:)

UWAGA! Maluszkom ok 7 m. można dać bardzo małą ilość sezamu do spróbowania, lub pominąć go zupełnie.

 

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep