Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 lipca 2014

Kukurydziano-amarantusowe racuchy z jagodami

szklanka maślanki;3 łyżki amarantusa ekspandowanego;2/3 szklanki mąki kukurydzianej;jajko;łyżeczka sody;łyżka oliwy;jagody. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki. Jagody wypłukać i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Smażyć na patelni bez tłuszczu.Wersję dla rodziców posłodziłam syropem klonowy.

szklanka maślanki;
3 łyżki amarantusa ekspandowanego;
2/3 szklanki mąki kukurydzianej;
jajko;
łyżeczka sody;
łyżka oliwy;
jagody.

Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki. Jagody wypłukać i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Smażyć na patelni bez tłuszczu.
Wersję dla rodziców posłodziłam syropem klonowy.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (21)

Anonymous

Dodano opinię: 14.01.2015

Bez niczego a potem z serkiem i jogurtem tez są pyszne 😉

Kasia

Dodano opinię: 30.06.2015

Jakiej konsystencji ma być ciasto przed smażeniem? To jest 2 lub 3 szklanki czy dwie trzecie szklanki?
Zrobiłam ale jakieś twarde są strasznie a przecież jest soda wiec powinny być fajne pulchne.

Małgosia

Dodano opinię: 02.07.2015

Dostałam dzisiaj jagody i od razu mi przyszły do głowy te placki, bo juz wcześniej widziałam ten przepis. Nie miałam maślanki, więc dodałam kefiru. Wyszły super!

Marlena

Dodano opinię: 25.07.2015

Zamiast maślanki jogurt grecki, bo tylko to miałam. Wyszły pyszne. Wersję dla dorosłych dosłodziłam miodem. Na pewno jeszcze wiele razy zagoszczą na naszym stole.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

uwielbiamy jakmodyfikujecie nasze przepisy. Dzielcie się zdjęciami!:)

Marlena

Dodano opinię: 27.07.2015

Następnym razem może zdążę zrobić zdjęcia zanim wszystkie znikną 😉
Wczoraj Szwagierka dzwoni ze sklepu: co mam kupić na te pyszne placuszki ? 🙂
kolejny przepis poszedł w świat:) zobaczymy co dzisiaj powiedzą na krakersy serowe – mam na nie ogromnego smaka.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

ha ha ha, uwielbiamy takie komenatrze:) Dziękujemy!

Pannacotta

Dodano opinię: 09.08.2015

Smaczne placuchy. Musiałam dodać dużo więcej mąki niż w przepisie i racuchy zrobiłam z borówką amerykańską 🙂 Dla mnie super, czekam na recenzję mojego 14 miesięcznego synka 😉

Edyta

Dodano opinię: 25.01.2017

Czym mogę zastąpić maślankę? Dziecko ma alergie. Może być mleko odyfikowane? Te szklanki to ilu ml?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2017

Mlekiem roślinnym.

Mag

Dodano opinię: 22.08.2017

Przepis można dodać też w kategorii: placki, łatwiej będzie znaleźć 🙂

Sylwia

Dodano opinię: 29.01.2019

Ile sody, jeśli robię z dwóch porcji?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Jak z dwóch porcji to wszyskiego x 2

Kamila

Dodano opinię: 05.07.2019

Bardzo bardzo smaczne!!!! Jedne z najlepszych placuszkow, jakie robilysmy z córeczką ?

Gosia

Dodano opinię: 08.02.2020

Da radę z jogurtu i mąki owsianej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

Próbuj.

Kasia

Dodano opinię: 11.09.2020

A można dodać kefir zamiast maślanki?:) I czy jest szansa, że wyjdą z piekarnika?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Kefir- jak najbardziej. Z piekarnika nie próbowałyśmy, ale może warte eksperymentu 😉

Marta

Dodano opinię: 27.10.2020

Zrobilam z jasnej maki orkiszowej i kefiru. Rewelacja ❤❤❤

Patrycja

Dodano opinię: 16.05.2021

A czy placki wyjdą bez sody?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Tak, ale nie będą takie puszyste. Możesz w zamian ubić osobno białko na sztywno i delikatnie wymieszać z masą na koniec.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek