Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 maja 2014

Kukurydziane racuchy drożdżowe

1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej; 25 g. drożdży; 2 jajka; szklanka mleka roślinnego; Opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru; 2 słodkie jabłka. Szklankę letniego mleka wlewamy do miski, wrzucamy do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki, jajka i drobno pokrojone jabłka....

1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej;
25 g. drożdży;
2 jajka;
szklanka mleka roślinnego;
Opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru;
2 słodkie jabłka.

Szklankę letniego mleka wlewamy do miski, wrzucamy do niego pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki, jajka i drobno pokrojone jabłka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Z powstałego ciasta smażymy racuchy na patelni bez tłuszczu.
Wersję dla rodziców dosmaczyłam łyżką cukru i podałam z cukrem pudrem.
 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (21)

Dziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.com

Dodano opinię: 03.09.2015

[…] Kukurydziane racuchy drożdżowe […]

emini

Dodano opinię: 26.11.2015

Pytanie jesli nie mamy akurat swiezych drozdzy to ile dodac suchych?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

7g drożdży instant na 25 g świeżych

Paula

Dodano opinię: 05.02.2016

A czy mozna pominac cukier badz czyms innym slodkim zastapic?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2016

Można pominąć.

Kasia

Dodano opinię: 11.04.2016

Czym można zastąpić mleko roślinne? Zwykłym? czy wówczas nadal będzie to danie 8+?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.04.2016

Tak, możesz zastąpić np.krowim i nadal będzie to 8+

Kinga

Dodano opinię: 22.11.2016

Całkiem smaczne racuszki, choć w wersji dla dorosłych dałabym kwaśne jabłka i bardziej dosłodziła ciasto (choćby miodem). Cukier puder wymieszałam z cynamonem.

Kinga

Dodano opinię: 22.11.2016

Mleko roślinne zastąpiłam krowim bezlaktozowym 🙂

Anna

Dodano opinię: 10.12.2016

Ile mniej wiećej sztuk wychodzi z przepisu, zakładając, że będą takiej wielkości jak na zdjeciu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2016

Około 8.

Marysia

Dodano opinię: 05.01.2017

Czy na zwykłej mące pszennej/orkiszowej też wyjdą? Bo kukurydzianej u mnie aurat brak 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2017

Tak.

Kasia

Dodano opinię: 30.05.2017

Zrobiłam racuchy. Uzylam mleka sojowego i jaj przepiorczych bo nie moge kurzych. Wyszły bardzo dobre! Chrupiące! Naprawde super pyszny slodki zdrowy deser. Jedyna uwaga to dosc wytrawne dodalabym cukier mimo wszystko. Ale z duza iloscia dzemu pycha. Polecam!

Joanna

Dodano opinię: 27.06.2017

Nam raczej nie posmakowały. Moja córa zjadła kęs po czym reszta wylądowała na ziemi, choć lubi jeść. Są wytrawne, rzeczywiście. Z tej porcji wyszło mi 13 dużych racuchów. Spróbuję je zrobić za jakiś czas, chyba że znajdę coś innego z mąki kukurydzianej.

Amrita

Dodano opinię: 14.08.2017

Właśnie zrobiłam. Nie miałam jabłek, dodałam zamiast malin prosto z ogrodu. Wyszły przepyszne. Szczególnie zajadał się mąż, który nie może glutenu. Proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

Ewelina

Dodano opinię: 18.02.2020

Przepis wypróbowany, niestety totalnie nie nasz smak ani mój ani syna. Wolimy jednak inne wersje ruchów, na pewno bez drożdży i na innej mące.

Ola

Dodano opinię: 28.05.2020

Czy Wam też wychodzą takie suche? Taka uroda mąki kukurydzianej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.05.2020

taka jej uroda:)

Becia94p

Dodano opinię: 01.06.2021

Musiałam dodać 0,5 szkalnki mąki bo wyszły za rzadkie. Moja córcia 1,5 roku woli wytrawnie niż słodko a te dla niej okazaly się idealne. Mimo najedzonego brzuszka wsunęła z ochota jeszcze placuszka. 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.06.2021

Cieszymy się, że smakowało

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek