16 sztuk porcji 12 miesięcy+

Udowodnić Wam, że da się jednocześnie „zajmować” dzieckiem, mieszać ciasto, piec nie brudząc rąk i jeszcze robić zdjęcia? A po 14 minutach usiąść z kawką i chrupać owsiane ciacha?  Zobaczcie jak to robię! <podczas pieczenia nie ucierpiało żadne dziecko, don’t worry>. Te ciastka wyglądają i smakują jak sklepowe:)
Czekam na Wasze zdjęcia gotowani z dzieckiem:D:D:D

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich;
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 3 łyżki masła orzechowego lub zmielonych orzechów*;
  • 1 jajko;
  • 100g miękkiego masła;
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (albo innego słodziwa np. miodu czy syropu daktylowego) (można dać 1/3 szklanki wtedy będą delikatnie słodkie).
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • szczypta soli himalajskiej (bo płatki owsiane lubią sól);
  • opcjonalnie kilka krople ekstraktu waniliowego i pół łyżeczki kakao.

*Zamiast orzechów/ masła orzechowego możecie dodać słonecznik/ płatki migdałowe/ amarantus ekspandowany/ bakalie/ kawałki gorzkiej czekoladki czy co tam Wam w duszy gra:)

Piekarnik nastaw na 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę  wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej przygotuj sobie dwie blachy, na każdą po 8 ciastek.

Do jednej misko wsyp: mąkę, płatki, kakao, proszek i sodę oraz szczyptę soli. Wymieszaj.
Do drugiej miski przełóż: miękkie masło, wybrane słodziwo, jajko, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj porządnie mikserem na jednolitą masę. Miksuj ok 5 minut. Wsyp teraz wszystkie suche składniki i ponownie zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą.

(patrz na zdjęcia). Ciasto zagnieć rękoma, by powstała jedna kula. Przełóż całe „ciasto” na rozłożony arkusz papieru do pieczenia, złóż papier, rozwałkuj ciasto na grubość ok 1-2 cm i wykrawaj ciastka szklanką. Przekładaj na blachę.

Układaj ciastka w dużych odstępach bo one jeszcze uuuurosną:)
Piecz 14 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotowe:)

 

Ciastka oznaczyłam 12+ bo myślę, że to taka słodka przekąska właśnie dla starszych bobasów około 12miesiąca ze względu na cukier koko, dużo masła itd. Ale wiadomo, dziecko nie pochłonie całego ciacha na raz (chyba?) więc jeśli chcecie, możecie dać spróbować młodszemu.

Ciasteczka przechowuj w zamkniętej puszcze czy innym pojemniku max 2-3 dni. Na drugi dzień robią się trochę miękkie i jeszcze smaczniejsze!